Sindikati traže bolji život, veće plate i penzije

Izvor: RTS, 01.Maj.2015, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati traže bolji život, veće plate i penzije

Predstavnici Samostalnog sindikata Srbije i UGS "Nezavisnost" obeležili su 1. maj, Međunarodni praznik rada, protestnim okupljanjem na Trgu Nikole Pašića kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda, manjih prava zaposlenih i smanjenja plata i penzija.
Okupljeni sindikalci iz Beograda ali i drugih gradova Srbije poslali su sa Trga Nikole Pašića poruku da je vreme da zaposleni >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počnu da se bore za svoja prava, jer drugi to neće učiniti, a odatle su krenuli u protestnu šetnju Ulicom kralja Milana do Trga Slavija, gde su položili crvene ruže na spomenik Dimitriju Tucoviću.

Brojnije okupljanje nego prethodnih godina, dovelo je u Beograd najviše radnika iz Niša i Kragujevca. Kažu, žele da poruče da ih još ima.
Sindikalci poručuju da Srbija više gotovo nema industrijskih radnika. Ističu da niko više ne zna koliko će ostati na svom radnom mestu i kad će primiti platu.
Sa skupa je poručeno da se kod nas još vodi borba za tri radničke osmice, osam sati rada, osam odmora i još toliko kulture i obrazovanja, jer mnogi rade i po 12 sati za neizvesne plate.
Predsednik UGS "Nezavisnost" Branislav Čanak poručio je da je vreme da radnici siđu na ulicu i počnu da se bore, navodeći da Vlada sindikalce vidi kao partnera samo onda kada imaju isto mišljenje, a da je radničkoj klasi oduzeta i svest o njihovim pravima.
Čanak je rekao da je novi Zakon o radu upropastio sve što se moglo upropastiti, da ga je potrebno ponovo menjati, a radnicima i penzionerima vratiti ono što im je oduzeto.
"Sledeći Prvi maj mora da izgleda drugačije ili nas neće biti. Došli smo do kraja, vreme je da počnemo da se borimo za sebe jer to drugi neće činiti", poručio je Čanak sa protesta koji je organizovan na Međunarodni praznik rada.
Medije je zamolio da "prestanu da trpaju u isti koš sve sindikate", ističući da su pravi sindikati danas na Trgu Nikole Pašića.
Predsednik SSSS Ljubisav Orbović rekao je da radnici traže samo mogućnost da pristojno žive od svog rada i da za to treba da se bore 365 dana u godini.
Orbović je poslao podršku radnicima otpuštenim iz preduzeća "Informatika" iz Novog Sada koji su, kako je rekao, ostali bez posla zbog partijske politike i naveo da svi sindikati i radnici treba da pokažu solidarnost sa njima.
"Pošaljimo podršku svim radnicima Srbije. Pokažimo borbu za radna mesta kako nijedan radnik ne bi napuštao svoj posao. Spremni smo da se organizujemo isto ovako i u Novom Sadu kako bismo podržali radnike 'Informatike'", rekao je Orbović.
Skupu dva reprezentativna sindikata priključilo se i Udruženje sindikata penzionera, koje traži vraćanje penzija na raniji nivo.
Predstavnik Udruženja sindikata penzionera Srbije Milorad Vujasinović rekao je da je odluka Vlade da se smanje plate i penzije sramna i da penzioneri ne traže povećanje penzija, kako to najavljuje premijer, već samo da im se vrati ono što im je oduzeto.
Sindikalci su poručili da radnici za Prvi maj treba da pokažu protest zbog ovakvog stanja u društvu, a ne da, na primer, roštiljaju širom Srbije.
Predstavnici sindikata su tokom protestne šetnje nosili zastave i transparente, a nakratko su se zaustavili pored zgrade Skupštine Srbije u Ulici kralja Milana.
Prethodno su Novi sindikat Srbije i druge sindikalne organizacije održale protest pod nazivom "Prvomajski protest 2015. – glas protiv bede i poniženja", sa kojeg su poručili da ima mnogo razloga da danas na ulicama bude 10.000 ljudi zbog propasti radnika.
Predsednik Novog sindikata Srbije Živorad Mrkić je poručio da je država ekonomski okupirana, a Vlada samo ekspozitura stranih finansijskih institucija.
Mrkić je rekao da mu nije jasno šta danas slave oni koji idu na izlete, da je Prvi maj pravi trenutak da se pokaže nezadovoljstvo i da je u Srbiji dovoljno razloga da na desetine hiljada nezadovoljnih radnika protestuje. Nakon polaganja venaca deo okupljenih pridružio se protestu na Trgu Nikole Pašića.
Širom Srbije prvi maj je tradicionalno obeležen i prvomajskim urancima.
Povodom Prvog maja, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović čestitao je svim pripadnicima policije Međunarodni praznik rada i naveo da će novi Zakon o policiji omogućiti bolje uslove rada i efikasniji rad te službe.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Na ulice ili nas neće biti" FOTO

Izvor: B92, 01.Maj.2015

Nekoliko hiljada članova sindikata okupilo se danas u centru Beograda i izrazilo nezadovoljstvo zbog pada životnog standarda i smanjenja primanja...U organizaciji Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjenih granskih sindikata (UGS) "Nezavisnost", 1. maj, Međunarodni praznik rada obeležen...

Nastavak na B92...

Praznik rada u Srbiji – uranci, izletišta i protesti

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 01.Maj.2015

Međunarodni praznik rada, 1. maj danas se po tradiciji obilježava u mnogim zemljama svijeta, a u Srbiji tradicionalnim prvomajskim urancima u prirodi, ali i protestima koje organizuju pojedini sindikati, međusobno podeljeni oko toga da li protestovati ili ne...Predstavnici Samostalnog sindikata Srbije...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.