Sindikati hoće da ruše Vladu

Izvor: S media, 01.Nov.2010, 22:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati hoće da ruše Vladu

Sindikati su očekivali, Vlada je najavljivala, ali do pregovora juče nije došlo. Bilo je samo nekih kratkih konsultacija. Uvek smo za razgovore i rešenje problema, kažu u sindikatu, upozoravajući da je njima svejedno da li će do cilja stići razgovorima ili štrajkovima.

Fakat je da država nema dovoljno novca u budžetu za dalja dotiranja penzionog fonda, jer sada Vlada mora da namiri skoro 50 odsto ili nekoliko stotina milijardi dinara. Sve i da hoće, novca jednostavno >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << nema. S druge strane, gotovo svi sindikati tvrde da je na sceni “socijalni lapot” i zbog problema sa penzijama najavljuju obaranje Vlade.

Sindikati ruše Vladu

Oduvaćemo Vladu zbog zakona o penzijama!

Nastavak pregovora bez optimizma

Problem neodrživog sistema finansiranja penzionera star je decenijama i to jeste vruć krompir koji je nasleđen, za koji ova vlada nije odgovorna i koji više ne trpi odlaganje rešenja. Sada na sto zaposlenih imamo 85 penzionera i 45 onih koji ne rade i takva situacija nije više moguća. Bez rasta i razvoja, dakle uvećanja bruto društvenog proizvoda, sindikati mogu tražiti šta hoće, a Vlada može obećati sve što mora. Ekonomska realnost će biti jedina mera koja će odrediti iznos penzija. To nije, kažu ekonomisti, proizvoljna i dogovorna kategorija.

Potrošnja na udaru

- Narednih godina je na udaru tekuća potrošnja države, zatim kontrola rasta plata u javnom sektoru i svođenje novca koji ide u penzioni fond u realne okvire. Usvajanjem Zakona o budžetskom sistemu, u narednih pet godina penzije mogu da iznose 10 odsto od bruto društvenog proizvoda (BDP) i samo se na taj način obezbeđuje održivost sistema. Ako raste bruto domaći proizvod, a opada procenat koji se izdvaja za tekuću potrošnju, to ne znači i smanjenje plata i penzija. Naprotiv, one će apsolutno da rastu, kaže profesor dr Jurij Bajec.

Z. Luković

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.