Sindikat: Smanjenje plata i penzija vodi u recesiju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Sep.2014, 19:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Smanjenje plata i penzija vodi u recesiju

Gradsko veće Saveza samostalnih sindikata Novog Sada saopštilo je danas da će najavljeno smanjenje plata zaposlenih u javnom sektoru i penzija viših od 25.000 dinara prouzrokovati pad standarda većine zaposlenih i penzionera u Srbiji. Udruženje sindikata penzionera Srbije, kao kolektivni član Saveza samostalnih sindikata Srbije, obratiće se Ustavnom sudu radi ocene ustavnosti odluke o najavljenom smanjivanju penzija, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << kao stečenog prava penzionera, navedeno je u saopštenju.

To sindikalno veće osuđuje mere Vlade Srbije za stabilizaciju javnih finansija i u saopštenju dodaje da će posledica smanjivanja tih primanja biti smanjenje potrošnje, pad privredne aktivnosti, odnosno recesija domaće privrede i dodatno smanjenje prihoda po osnovu PDV-a.

Prosečno isplaćena zarada pokriva oko 70 odsto prosečne potrošačke korpe i “kad približno 70 odsto zvanično zaposlenih u Novom Sadu prima zarade ispod prosečne, među kojima je i dobar deo zaposlenih u javnom sektoru”, najavljeno smanjenje zarada dodatno će uticati na smanjenje kupovne moći, navode u tom sindikatu.

U saopštenju se dodaje da se Vlada Srbije odlučila za “oštar rez u džepove većine građana”, umesto da smanji sivu ekonomiju i partijsko zapošljavanje i da uvede profesionalno rukovođenje javnim i javno-komunalnim preduzećima.

Sindikalci smatraju da te mere za stabilizaciju finansija znače i “zadiranje u stečena prava penzionera, što je u suprotnosti sa ustavom naše zemlje”.

Oko 55 odsto penzionera iz kategorije zaposlenih primaju manje od prosečno isplaćene penzije a prosečna penzija u Novom Sadu “pokriva samo oko 80 odsto minimalne potrošačke korpe, koja nije dovoljna ni za pokriće egzistencijalnih potreba penzionera”, stoji u saopštenju.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.