Šef misije MMF-a: Manje para za gubitaše, više novca za plate i penzije

Izvor: Blic, 22.Dec.2016, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef misije MMF-a: Manje para za gubitaše, više novca za plate i penzije

Videli smo u prošlosti šta može da se dogodi kada država pokuša da poveća plate u javnom sektoru i penzije, a da to se bi ne može da priušti: nađete se u finansijskoj krizi, recesiji i svi na kraju budu siromašni, kaže Džejms Rouf, šef misije MMF -a za Srbiju.

MMF se ne protivi većim platama i penzijama, već se samo radi o redosledu radnji i obimu povećanja, rekao je Rouf u razgovoru za "Danas".
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
On je pojasnio da ovaj program ima za cilj povećanje dohodka u Srbiji. Žele da ekonomija raste, da radnici u privatnom sektoru imaju veće zarade, kao i zaposleni u javnom sektoru i penzioneri.

- I postižu se rezultati. Svedoci smo ekonomskog rasta i povećanja državnih prihodakoji su stvorili prostor za ta povećanja. Takođe, vidim da je inflacija očuvala realnu vrednost plata i penzija - kaže Rouf.

On smatra da dogodine ne bi trebalo očekivati velika povećanja plata u javnom sektoru i penzijadok je inflacija niska.

- Veoma je važno napraviti i vezu između onoga što država želi da uradi u smislu pomoći građanima i gubitka koji stvaraju neka preduzeća kao što su Azotara i RTB Bor. Od presudnog je značaja da se ona restruktuiraju ili da se likvidiraju da bi se sprečilo gomilanje dugova - kaže između ostalog Rouf.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

MMF: Manje para za gubitaše, više za plate i penzije

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Dec.2016

Šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Džejms Ruf je ocenio da je za fiskalnu stabilizaciju u Srbiji od presudnog značaja da se državna preduzeća restrukturiraju tako da postanu održiva ili da budu likvidirana da bi se sprečilo gomilanje dugova..."U slučajevima kao što su...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.