Sabor tera Artemija u penziju

Izvor: Glas javnosti, 26.Maj.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor tera Artemija u penziju

BEOGRAD - Sukob između Svetog arhijerejskog Sabora SPC i vladike raško-prizrenskog Artemija uskoro bi mogao da dobije epilog. Sabor je na nedavno završenom zasedanju još jednom zatražio, odnosno „umolio“ vladiku da „hitno primi“ obnovljene crkvene objekte na Kosovu i Metohiji. Ukoliko vladika ni ovoga puta ne prihvati saborsku molbu (istovetan zahtev upućen mu je i u novembru prošle godine), moglo bi se dogoditi da „crkvena skupština“ „zbog neposlušnosti“ zatraži vladičin >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << premeštaj sa mesta episkopa raško-prizrenskog, odnosno da pokušati da ga penzioniše.

Ipak, da bi realizovao eventualnu odluku Sabor će morati dobro da se pomuči i pronađe „rupu“ u Ustavu SPC i svetim kanonima, jer ovi dokumenti jasno propisuju da episkop ne može da bude premešten iz jedne u drugu eparhiju bez njegove volje.

- Vladika nije činovnik, pa da bude premešten, on čak ne može da bude ni „umoljen od mnogih“, jer ako ga ne umole, od premeštaja nema ništa - objasnio je za Glas u maju prošle godine vladika Artemije, kada su se prvi put pronele glasine da se priprema njegov premeštaj.

Eparhija raško-prizrenska tada je prenela 21. kanon Antiohijskog sabora koji kaže: „Episkop neka ne prelazi iz jedne oblasti u drugu, bilo po samovoljnom usrtaju, bilo da ga narod prisiljava, bilo da ga episkopi prinuđuju; nego mora ostajati pri Crkvi za koju je iz početka od Boga izabran, niti sme istu ostavljati. Episkop ne može, tj. ne sme preći u drugu episkopiju ni samovoljno, ni pod pritiskom - bilo naroda, bilo ostalih episkopa, odnosno Sabora“.

Kanon ovom odredbom „zabranjuje ne samo episkopu da pređe, nego on zabranjuje i ostalim episkopima da ga na prelaz prinuđuju. Ako bi taj ipak prešao na drugu episkopiju, bio bi to zauvek bezakon čin“.

Tucić: Jačanje Sinoda

Pravoslavni publicista i direktor Verske informativne agencije Živica Tucić kaže za Glas da smo svedoci da u poslednje vreme jačaju centralni crkveni organi (Sveti Sinod) koji treba da se bave temama koje nadilaze eparhijski značaj.

- To je dobro, jer većina pravoslavnih crkava ima jake Sinode i pojačano delovanje Sinoda u SPC imalo bi veliki značaj - ocenio je Tucić.

U pozadini svih pritisaka na vladiku Artemija je borba ekumenista episkopa (najistaknutiji ekumenisti su trenutno u Sinodu SPC) da potpuno ovladaju nad SPC da bi mogli bez problema da podvedu SPC pod Vatikan u cemu im najvise smeta vladika Artemije. Da je on ispravan vladika najubedljivije svedoci cinjenica da od kako je on postavljen za episkopa u njegovoj eparhiji ima vise monaha nego zajedno u svim ostalim eparhijama SPC, sto narocito boli episkope ekumeniste, jer mladi monasi znaju ko se ispravno drzi vere pravoslavne, a ko je menja da bi se dodvorio papi.

Ма шта екуменисти?!?! Ово је питање општих људских мерила, тј. да тај и такав Центар не може да води један свештеник! То нема везе са том глупошћу коју си изрекао!

..."direktor Verske informativne agencije Živica Tucić" - Ma kakva verska informativna agencija? Od kada SPC ima agente za informisanje. Hajte vi novinari malo bolje proucite sta je crkva pre nego sto o njoj pisete i pozivate nekakve informativne agente da daju izjave. Samo zaglupljujete narod i od SPC a pravite vatikansku agenturu. O crkvi mogu da pricaju samo oni koji su u njoj i vernici. Agenti mars kod Sorosa!

Имају, имају и потпарола за штампу Иринеја. Велики је притисак на Косовског мученика Артемија. Тежи му је Београд од Вашинктона. Присиљавају га на нешто што никада није било, да освешта објекте направљене без ваљаног пројекта и статике. То је потврдила и комисија која је ипитивала грађевинске недостатке. Урадили су само лепу фасаду да се Арбанаси прикажу у свету у најлепшем светлу као добрице а Космет као мултиетничко друштво. Оно што је горело, мислим на зидове, више немају носивост као пре, мора се појачати армирано бетонски венац итд. Шта ће се десити ако падне метар снега, па после киша? То је огроман терет у стотинама тона, доће ће до колапса. На страну што ктитори православних светиња не могу бити неправославни, а поготово не терористи и ЕУ. Могу, али је то већ мртва Косовска културна баштина које могу кадити дан и годину, могу позвази и Папу у помоћ, али им све џаба. Изгубише у том немиру, другове и све галије, који је сат у свемиру, дан или ноћ, шта ли је? Колико епископа, новотараца се противканонски моли Богу са јеретицима, скрнави и мења Литургију, и ником ништа.

Возљзбљени наш Владико издржи, не скидај мач Истине иза појаса. Нека ти утеха буде Св. Марко ефески. Колико је само на њега био притисак да потпише унију са ђавољим Папом, али је издржао. Нека те Св. Ђорђе штитом заштити од глобалних отрованих стрела одапетих према теби. Ако те нека и погоди, нека ти Св. Василије острошки ране извида и Господ поживи на многаја, многаја љета.

Lepo je videti da i Artemije ima svoje ljude koji su citaju misli ikoji nam ovde objasanjavaju sta je on u stvari mislio da kaze

Христос Воскресе

па преосвећени владика Артемије је наш пастир и да га Господ што дуже поживи и да ''правилно управља речи истине Господње'' што он и ради и хвала Господу на томе...

екуменисти и сви остали сатанисти нека раде свој посао а владика свој и Истина,Правда и Православље ће на крају победити...

ово што се дешава је све објашњено веома добро у Јовановом Откровењу тако да нема много места чуђењу него ...да се сви ми покајемо,исповедимо и причестимо...па нека нам Господ суди онако како заслужујемо....

слава Богу на висини

на земљи мир

међу људима добра воља

СВИ НА КОСОВО И МЕТОХИЈУ

СВЕТА СЛОГА СРБИНА СПАСАВА

Da li nekome pada na pamet da je, mozda, konkurencija u pitanju?!

U manastiru u Kovilju, pod patronatom vl. Porfirija (koji je na celu RRA, a pritom je i sticenik vl.Irineja Bulovica), postoji takodje nesto poput centra za odvikavanje od narkomanije. Treba pogledati koga sve tamo nema, pod imenom "pravolsavac"!?

Za­ divno cudo, bas oni koji sluze javno sa jereticima, koji unakaradise Liturgiju i izbacuju ikonostase iz hramova, koji se deru na pravoverni narod, koji indiskretno primanjem Bajdena u Decane priznase siptarsku drzavu Kosovo, koji gaze svakim danom sve moguce kanone i sam Crkveni Ustav, eto takvi ce nam i Crkvu i narod i drzavu unistiti, a sad se i na kanone pozivaju!?. Igraju se vatrom neprijatelji Boga, Njegove Crkve i naroda, umanjuju broj jasenovackih novomucenika, teraju ljude na pricesce bez posta i ispovesti, sve cine ne bi li se papi dodvorili, kao i njim 'blagoslovenim' neprijateljima Srbije i Pravoslavlja. Za mene su ovi jeretici od danas, ni manje ni vise nego NEPRIJATELJI CRKVE I BOGA, a mogu da zasedaju koliko hoce i donose odluke kakve hoce, dok god te odluke nisu u skladu sa kanonima i Crkvenim Ustavom oni automatski ovim hule na Duha Svetoga jer On je isti sada i uvek i u vekove vekova i sam sebe nikada ne potire.

Neka im da Bog da osete na svojoj kozi sve ono sto drugima rade: oholost, gordost, progone, osiromasenje, odlucenje, da nikad vise sluzitelji Boga Zivoga ne budu, neka ih Lazareva kletva prati u vekove vekova!

Ako se pod hitno ovi vukovi u jagnjecim kozama kao bolesno-zarazeno tkivo ne odstrane od Crkve - TESKO SVIMA NAMA kojima je do svetosavlja, Crkve i Srbije stalo.

Zar je moguce da ni jedan episkop nije ustao na Saboru da odbrani Artemija!? Zar nema u SPC nijednog Maksima Ispovednika, cega ili koga se svi boje? Takvi Crkvu samo u propast mogu da odvedu, stidite se svi episkopi koji 'mudro' cutite i niste ni vruci ni hladni vec ste oni koje ce On, ako se ne promenite, izbljuvati. Sram vas bilo, zar sami od sebe da izdamo sve svoje svete, od Svetoga Save do Jasenovackih novomucenika, do ave Justina Celijskog i Svetog Vladike Nikolaja Zickog? Oni nek vam sude, jer trosite vreme uzalud i Crkvu Njihovu unistavate svojim cutanjem! Sta jos treba, kakvo zlo treba Bog da pusti, da bi se probudili?

Nek vas je sramota mlaki episkopi kada nemate um da vidite kuda ovo vodi, i ne radite NISTA da ovo zlo unutar Crkve sprecite. Bog nek vam sudi jer cutanje je odobravanje.

Ne trebaju Artemija u penziju,njega treba na lomaci i to u centru grada.....

Kazes: "...slava Bogu na visini,

Na zemlji mir....

a onda: SVI NA KOSOVO I METOHIJU

SVETA SLOGA SRBINA SPASAVA???????!!!!!!

Koja kontradiktornost!!!!!

Pa izvolite bre "junaci",zar jos niste krenuli?! Kada cete vec jednom stici,odavno ste krenuli a nema vas nigde!!! Dokle bre da cekamo,vec je postalo dosadno cekajuci?! Do skora smo cekali i ove iz garde kara lazara,toliko su bili bucni a odjednom se ucutali-stvarno cudno?!!!

A taman smo angazirali lovacko drustvo iz Pristine da vas lepo docekaju,kad ono...puffffff,nema vas nigde, nc nc nc...... srbijanska posla!!!!!

Rasturili su drzavu (demokrate Soroseve), unistili vojsku, rasprodali i pokrali zemlju ( Dinkic, Djelic i ostali) jos samo da razjedine Pravoslavlje i kvislinzi su zadatak obavili. Sad mogu da putuju u Evropu. Zivice a moze li Sinod bez vjernika.

Hvala "Glasu-Javnosti" sto ima novinare Srbe, a ne nekakve prodane duse...

Ja zivim u Australiji i gledala sam ovde na TV-u vesti o stacionaru za obolele od bolesti zavisnosti u Crnoj Reci. Smucio mi se nacin na koji napadaju Artemija...

Doslo je vreme za prodaju price kako i americki ulicar moze da obuce episkopsku mantiju... pa, ko hoce da plati za takvu pricu - neka placa... ali osvestice se i takvi... kad-tad...

ARIJEREJSKI SINOD U BEOGRADU ZAPANJEN POSTUPKOM U CRNOJ RECI, NIJE NEGO! Kako taj isti Sinod nije bio zapanjen kad je sveštenik , mislim da se zbao Bogdan, u Šapcu redovno premlaćivao svoju ženu pa je na kraju završila u "Ženskoj sigurnoj kući" Ovi kaluđeri u Crnoj reci leče narkomane na njihov lični zahtev i na zahtev njihovih roditelja : Pita li se Sinod kakve muke imaju kaluđeri sa tim narkomanima. Da li narkomani tuku kaluđere, bodu ih noževima i pomalo rezbare žiletima. Da li je ono što smo videli odgovo na trostruko veće nasilje koje je taj tučeni narkoman učinio svojoj materi a zatim i kaluđeru koji bi da ga izleči? Gde je taj Sinod da vidi šta rade popovi sa u svojoj eparhiji, premlaćuju vernike kad ih ovi najpre nahrane pečenjem i napiju rakijom i vinom Gde je Sinod da stane na put episkopu Milutinu i namesnicima Mitru i Jovanu u valjevskoj eparhiji koji su glavni izvor crkvene korupcije. Ne zanima Sinod Srpske Pravoslavne crkve šta rade špopovi lopovi i popovi i namesnici kurvari koji javno brukaju Crkvu već Sinod zanima kako da smakne episkopa Raško- prizrenskog Artemija jer Artemij nije po volji Amerikanaca , Evropske Unije a samim tim i Borisa Tadića, Batića, Dačića i ostalih komunjara na vlasti Taj Teodosije i Sava Janić su osvedočeni zapadnjaci nema kod njih ni slovo P. od pravoslavlja a ni V: od vere. Oni su prodali veru za večeru kao i episkop Milutin kome nikad dosta poklona prasica i jagnjiča pečenih. Da je NJegova svetost patrijarh Srpski gospodin Pavle moćan i pokretan (da nije bolestan) on bi ove papine vladike posmenjivao ovako Milutin radi šta hoće, Teodosije smenjuje Artemija, namesnici menjaju besna auta svake godine a popovi kradu i teraju kurve po selu i premlaćuju popadije pa završavaju u SIGURNOJ KUĆI a u CRNOJ RECI je katastrofa kad narkoman sileđija dobije zasluženu terapiju. U "Lazi Lazareviću" umobolne biju pa

razbijaju na F odelenju isto tako mlate Gde su NEVLADINE ORGANIZACIJER DA SE MALO ZGRAŽAVAJU NAD MILUTINOVIM POPOVIMA ŠVALERIMA I NASILNICIMA? To je izgleda MAČO to može ! ARTEMIJE VAMA SMETA GOSPODO IZ AMERIKE EVOPE IZ VLADE SRBIJE ALI I IZ SINODA!!!!!!!!!!!!!!

evo popova isti ko i politicari!
Pogledaj vesti o: Vladika Artemije

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.