SRPSKA POLJOPRIVREDNA FLOTA NA IZDISAJU

Izvor: Kurir, 26.Avg.2010, 08:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRPSKA POLJOPRIVREDNA FLOTA NA IZDISAJU

Srpska poljoprivredna flota spala na manje od 40 aviona, kojima sve češće upravljaju piloti u penziji zato što mlađi nisu motivisani da lete

SUBOTICA - Niko neće da pilotira za 80.000!

Poljoprivredna avijacija Srbije ubrzano odumire zato što je flota spala na manje od 40 uglavnom starih aviona „antonov 2", „dromader" i nešto ređe „pajper", kojima pilotira sve više penzionisanih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << pilota.

Razloga za ovakvu situaciju ima više, ali najčešći je u pitanju to što se mlađim pilotima ne isplati da lete za neto platu koja ne prelazi 85.000 dinara, dok njihove kolege u putničkoj avijaciji zarađuju višestruko više.

Dok su oči cele nacije u toku letnjih najezdi komaraca bile uprte u poljoprivrednu avijaciju u iščekivanju prskanja krvopija, malo ko među nama je znao s kakvim se još problemima, osim s nepovoljnim vremenskim uslovima, suočavaju srpski piloti.

- Srećan je onaj pilot koji primi 85.000 za svoj rizičan posao. Osim toga, država poslednjih godina ništa nije preduzela da nam olakša položaj. Izjednačila je domaće propise s rigoroznim standardima Evropske unije, a to znači obavezno maksimalno osiguranje letelica. Ako znamo da osigurana suma dostiže oko sedam miliona evra, onda je jasno da premija osiguranja aviona postaje finansijski nepodnošljiva.

A kada tome dodamo i troškove registracije vazduhoplova od nekoliko hiljada evra, zavisno od modela i godišta proizvodnje, jasno je da aeroklubovi i preduzeća teško mogu da pokriju i osnovne troškove letenja - kaže izvor Kurira iz preduzeća „Jat privredna avijacija".

U ovom trenutku „Jat privredna avijacija" ima 15 registrovanih aviona, spremnih da lete, i dvadesetak pilota, od kojih su mnogi u penziji i lete po ugovoru, ali dok ne napune 65 godina.

- Sreća u nesreći je da piloti ranije odlaze u penziju, pa na njih možemo računati još neko vreme, ali se čini da malo ljudi razmišlja o budućnosti srpske poljoprivredne avijacije - dodaje izvor Kurira.

Branko Žujović

Aviona ko prstiju na rukama

Procene govore da Srbija, što se poljoprivredne avijacije tiče, može da računa na 15 registrovanih aviona „Jat privredne avijacije", jedan avion u Smederevu, dve letelice preduzeća STS, dva aviona preduzeća „Ciklonizacija", dva aviona Aerokluba „Novi Sad" i još svega nekoliko letelica.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.