Izvor: Blic, 21.Dec.2016, 12:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

“Rudare samo sekunda deli od smrti”: I nakon nesreće u Raspotočju mladi Belmin Fetić penziju želi da dočeka u rudniku

Kada je 22-godišnji Zeničanin Belmin Fetić prvi put sišao u jamu Stranjani Rudnika mrkog uglja Zenica bio je najmlađi u pogonu. Preživeo je nesreću koja se dogodila u rudniku Raspotočje, ali se nakon bolovanja vratio u pogon.

Belmin se nakon završetka srednje škole zaposlio u rudniku Stranjani, a sve je krenulo kada ga je otac pitao želi li raditi i svoj život provesti kao rudar. Belmin ističe kako se tada nije bojao nesreća, prenosi Klix.ba.

- Dok sam radio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u jami Stranjani nisam se toliko bojao jer se radilo na oko 300 metara dubine i svaki dan sam jedva čekao da dođem na posao. Međutim, nakon tih nekoliko nekontrolisanih eksplozija u Stranjanima nas su rasporedili u jame Raspotočje i Stara jama. U Raspotočju sam radio dva meseca, bilo je fino, a onda se dogodila nesreća - govori Fetić.

Ne želeći govoriti o detaljima nesreće i poteškoćama kroz koje je prošao on i njegova porodica, u nastavku razgovora 22-godišnji komorat govori kako je nakon 18 meseci na bolovanju dobio lakše radno mesto.

- Sada sam van jame, a radio sam i u jami i moram reći da se zaista ispod zemlje radi punom parom. Ne može se ništa tek onako uraditi, ako ne radite to se primeti. Uz sve to, plate rudara su male i mizerne za posao koji se radi na dubini od jednog kilometra. Samo zamislite jedan kilometar pod zemljom - dodaje Fetić.

Belminu, kada je tek počeo raditi, kao najmlađem rudaru nije bio problem da se prilagodi starijim radnim kolegama. Većinu ih je poznavao jer mu je i otac radio u rudniku. Nažalost, zbog zdravstvenih poteškoća preminuo je na današnji dan 2014. godine.

Ovaj mladić ističe kako je u jami najbitnije čuvati sebe te da rudare više puta samo sekunda deli od smrti. Drago mu je što je uspeo uskladiti mladalački život i posao koji donosi hleb sa sedam kora.

- U početku su se prijatelji zaista interesovali kako izgleda taj posao, a kada su saznali da sam preživeo nesreću u Raspotočju ostali su šokirani i od tada sigurno više cene posao rudara - govori Fetić dok mu majka Ćazima u kesu stavlja obrok.

Belminova majka najbolje zna koliku težinu ima reč "Sretno" koja se upućuje rudarima.

- Teško je zaista, mi smo preživeli šok nakon nesreće i sada, hvala Bogu, ima drugo radno mesto. Njegovu odluku o poslu nisam mogla promeniti jer posla nema i sam je to prihvatio. Svaki njegov odlazak je težak, ali život ide dalje i Bog zna najbolje - kazala je.

Za kraj razgovora Belmin je istakao kako se nada da će dočekati i penziju u rudniku te da će njegove kolege u narednim godinama raditi u sigurnijim jamskim prostorijama, humanijim uslovima rada i biti adekvatno plaćeni za svoj rad.

- Sretan Dan rudara svim rudarima u Bosni i Hercegovini. Rudari sretno - poručio je Fetić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.