Rešen problem penzija iz BiH

Izvor: RTS, 10.Jun.2010, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rešen problem penzija iz BiH

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović potpisali su Sporazum o socijalnom osiguranju, po kojem će penzioneri u Srbiji, koji su deo staža ostvarili u BiH, od 1. jula dobijati penziju u punom iznosu.

Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović potpisali su, u Beogradu, dokument o >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izmenama Sporazuma o socijalnom osiguranju, koje podrazumevaju da penzije koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti umanjene.

"Potpisivanjem ovog dokumenta ispravljena je tehnička greška koja je ranijim ugovorom bila predviđena. Od danas, penzije koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti umanjene. To je veliko dostignuće, jer je veliki broj penzionera i na jednoj i na drugoj strani bio značajno oštećen", ocenio je potpredsednik srpske vlade Jovan Krkobabić.

Ljajić je pojasnio da je odredba, koja je sada izmenjena,  podrazumevala da je namirivanje dugova između fondova PIO Srbije i BiH išlo na štetu penzionera koji su deo staža ostvarili u BiH, zbog čega je, oko 15.000 penzionera, primalo penzije umanjene za trećinu.

"Od 1. jula, kada ovaj izmenjeni sporazum stupa na snagu, penzioneri koji su deo staža ostvarili u BiH, a deo u Srbiji, primaće pun iznos penzije, bez umanjivanja za jednu trećinu, i ova odredba odnosi na oko 15.000 penzionera koji su deo staža ostvarili u BiH", naveo je Ljajić.

Ljajić je dodao da će se dugovi koji postoje između dva fonda namiravati u skladu sa dogovorom tih fondova, odnosno da posle stupanja na snagu novog sporazuma ono "neće ići preko leđa ovih 15.000 penzionera".

Ministar za civilne poslove BiH, Sredoje Nović, ocenio je da taj slučaj potvrđuje koliko je "administracija spora, jer se šest godina čekalo na otklanjanje primećene nepravde".

Prvobitni Sporazum o socijalnom osiguranju između tadašnje Srbije i Crne Gore i BiH stupio je na snagu 1. januara 2004, i njime su se dve države obavezale da isplaćuju svoje penzionere.

Problemi sa hrvatskim i slovenačkim penzijama 

Za više od 60.000 penzionera u Srbiji penzije stižu iz zemalja koje su bile u sastavu bivše Jugoslavije. Sve do potpisivanja pojedinačnih sporazuma o socijalnom osiguranju, penzije im je o svom trošku isplaćivao srpski penzijski fond.

Sporazum sa Bosnom nije jedini koji je pokazao nedostatke. Najviše primedbi imaju oni koji su deo staža ostvarili u Hrvatskoj.

Predsednik Udruženja hrvatskih penzionera u Srbiji Jovo Kablar rekao je da se često ne poštuje ono što je propisano i da se traži "dlaku u jajetu" da bi osporili isplatu odnosno priznavanje staža koji je ostvaren radom u Hrvatskoj.

Zbog nemogućnosti da u roku od šest meseci, krajem devedestih, prijave nove adrese stanovanja u Hrvatskoj, njihovi penzineri, koji žive u Srbiji, ostali su uskraćeni za penzije od 1991. do 1995. godine.

Jovan Krkobabić rekao je da su razgovori u toku i dodao je da se neće odustati od toga.

Jedino sporazum sa Slovenijom još nije stupio na snagu. Da ga slovenačka skupština ratifikuje čekalo se pola godine. Već dva meseca čeka se da slovenačka diplomatija dostavi dokument o tome. Zbog toga što su slovenačke penzije gotovo duplo veće, oko 10.000 penzinera u Srbiji, to sa nestrpljenjem iščekuje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oko 15.000 penzionera, koji su deo staža ostvarili u Bosni i Hercegovini a deo u Srbiji, od 1. jula će primati pun iznos penzija.

Izvor: TV Avala, 10.Jun.2010

Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović potpisali su danas u Beogradu dokument o izmenama Sporazuma o socijalnom osiguranju koje podrazumevaju da penzije koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti umanjene.

Nastavak na TV Avala...

Bez umanjenja mešovitih penzija

Izvor: Glas javnosti, 11.Jun.2010, 07:12

BEOGRAD - Srpski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove BiH Sredoje Nović potpisali su, u Beogradu, dokument o izmenama Sporazuma o socijalnom osiguranju, koje podrazumevaju da penzije koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.