Razgovori Vlade i sindikata i sutra

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 20:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razgovori Vlade i sindikata i sutra

Beograd -- Predstavnici pet sindikata i Vlade nastaviće pregovore o zahtevima za izmene Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju pošto nisu postigli konačan dogovor.

Šef pregovaračkog tima sindikata Miodrag Mijatović kaže da sindikati nisu odustali od svojih zahteva ali da je Vlada pokazala dobru volju da se nadje rešenje.

On je rekao da su sindikati i Vlada usaglasili neke stavove u vezi sa bitnim pitanjima o izmenama Zakona o PIO ali da još ima nedoumica >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje će eksperti noćas proučiti i ponuditi najbolje rešenje.

Sindikati su prihvatili ponudu Vlade da minimalna penzija u Srbiji bude najviše do 27 odsto prosečne zarade. Sindikati traže da se u izmene Zakona o PIO unese odredba da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate. Oni traže i veće beneficije za rudare i da se od penzionisanja po novom zakonu u idućoj godini izuzme oko 6.000 radnika koji su se već odlučili za socijalni program.

"Mi očekujemo da sutra postignemo dogovor koji će rezultirati potpisivanjem sporazuma a nakon toga zakon će se vratiti u Skupštinu Srbije na dalje razmatranje", rekao je Mijatović i naveo da će sporazum potpisati premijer Mirko Cvetković.

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Srbije Ranka Savić rekla je da pregovore najviše koči pitanje indeksacije penzija.

"Danas nije definitivno usvojena zaštitna klauzula da penzije ne mogu da padnu ispod 60 odsto prosečne plate. Ostavili smo premijeru 24 sata da izvši konsultacije sa članovima Vlade i predstavnicima MMF-a, ali moj utisak je da će sindikati ovaj put izaći sa pozitivnim stavom Vlade u odnosu na sve naše zahteve", rekla je Savić.

Ona je navela da postoji mogućnost da sindikat malo odstupi od ovog zahteva ali nije htela da precizira za koliko procenata.

Zahtevi sindikalaca opravdani

Zahtevi sindikata o zaustavljanju pada penzija, dužine radnog staža žena i beneficiranog radnog staža za određene kategorije su u potpunosti opravdani, kaže predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović.

"Prilikom izrade Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju nećemo moći u potpunosti da budemo autonomni, jer sve moramo da uskladimo sa zahtevima Međunarodnog monetarnog fonda", rekla je Đukić Dejanović.

Ona je istakla da još uvek nije videla definitivni nacrt izmenjenog predloga Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju. "Postignut je dogovor da penzije u budućnosti ne smeju da padaju, što je jedan od zahteva sindikalaca", precizirala je Đukić Dejanović.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.