Rast penzija - udar na budžet

Izvor: B92, 26.Jun.2008, 05:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rast penzija - udar na budžet

Beograd -- Ekonomisti procenjuju da će, ukoliko primanja penzionera dostignu 70 odsto prosečne zarade, to biti veliki udar na budžet, piše Danas.

Budžet Srbije uknjižio je za pet meseci ove godine deficit od oko milijardu dinara i sasvim je izvesno da će manjak u državnoj kasi u septembru dostići 40 milijardi dinara. Mirko Cvetković, aktuelni ministar finansija, najavio je da će taj manjak u kasi biti pokriven rebalansom postojećeg budžeta, podseća list.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Suma za rabalans biće uvećana za dodatne tri milijarde dinara, koliko je potrebno za najavljeno linearno povećanje penzija od 10 odsto.

"Povećanje penzija za deset odsto znači novo zaduživanje od 150 do 200 miliona evra, što čini oko 0,4 odsto BDP u 2007. godini", kaže za Danas Pavle Petrović, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

"Dodatni problem je što rast penzija povećava tražnju i potrošnju, što znači novi inflatorni udar. Ali, pravi finansijski šok uslediće 2009. godine, kada bi penzije trebalo da dostignu 70 odsto prosečne plate", kaže on.

"To će biti veliki udar na budžet, jer treba izdvojiti dodatnih 500 do 600 miliona evra, što će značiti i povećanje od 1,25 odsto rashoda u BDP. Ni u jednoj zemlji u okruženju, penzije nemaju toliki odnos zahvatanja od plata. U Hrvatskoj, na primer, prosečne penzije iznose 40 odsto plate, a u Sloveniji 62 odsto prosečne plate", objašnjava Petrović za list Danas.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.