Radnicima Zastave bolja ponuda - za odlazak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnicima Zastave bolja ponuda - za odlazak

BEOGRAD - Ministarstvo ekonomije povećalo je ponuđenu visinu jednokratne otpremine sa 2.700 na 3.250 evra za radnike Zastave kojima je ostalo manje od pet godina do penzije, izjavio je večeras Tanjugu Nikola Papak, savetnik potpredsednika vlade i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

"Ponuda je realna i očekujemo da će aneks Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o socijalnom programu, koji je u pripremi, biti potpisan za dan-dva", naveo je on.

Prosečna penzija mesečno

Papak je dodao da se ministarstvo potrudilo da maksimalno izađe u susret zahtevima radnika, kao i da to bude u okviru finansijskih mogućnosti.

Radnicima koji imaju manje od pet godina do penzije i nameravaju da dobrovoljno napuste fabriku prethodno je ponuđeno po 2.700 evra jednokratne pomoći i po 60 odsto prosečne zarade koji bi do odlaska u penziju primali preko tržišta rada. "Reč je o iznosu od oko 26.000 dinara mesečno, što je protivrednost 325 evra, pa bi tako radniku koji odluči da uplaćuje zdravstveno i penziono osiguranje, što ukupno iznosi oko 5.000 dinara, ostajalo na raspolaganju 19.000 dinara mesečno", naveo je Papak i podsetio da je to iznos prosečne penzije u Srbiji.

Aneks Sporazuma o socijalnom programu je u pripremi i usklađuje se sa zahtevima koje su predstavnici sindikata izneli na današnjem sastanku sa predstavnicima ministarstva, rekao je Papak. On je dodao da će, kada bude gotov, taj predlog biti prosleđen sindikatima Zastave da bi se i oni o njemu izjasnili.

Ništa od otkupa radnog staža

Papak smatra da bi takav predlog trebalo da bude "matrica" za socijalne programe u drugim društvenim preduzećima u restrukturiranju.

Podsećajući da su radnici Zastave zastave tražili mogućnost otkupa radnog staža, on je istakao da to nije u skladu sa našim zakonima.

Predsednik Samostalnog sindikata Zastave Zoran Mihajlović rekao je ranije danas da očekuje da će socijalni program biti potpisan u narednih dan-dva, dodavši da je problematičan deo koji se tiče dokupa staža što im, kako je rekao, nije ni ponuđeno pa se boji da "veliki broj radnika ponuđeno neće prihvatiti".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministarstvo ekonomije povecalo ponudjenu visinu otpremnine radnicima Zastave

Izvor: Economy.rs, 21.Avg.2008, 03:37

Savetnik potpredsednika Vlade Republike Srbije i ministra ekonomije Mladjana Dinkica Nikola Papak izjavio je veceras da je Ministarstvo ekonomije povecalo ponudjenu visinu jednokratne otpremnine sa 2.700 na 3.250 evra za radnike Zastave kojima je ostalo manje od pet godina do penzije.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.