Izvor: Politika, 08.Nov.2014, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rad za socijalnu pomoć nije fašizam

Demokratska stranka podnela inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe vlade, ministar Aleksandar Vulin odgovara da slična praksa postoji u mnogim zemljama

Specijalista elektronike Džon Mekartur (59) ostao je bez socijalne pomoći koju je dobijao kao nezaposlena osoba, jer je odbio „prisilan rad” za firmu u kojoj je nekada dobijao minimalac. On sada jedva sastavlja kraj sa krajem i pokušava da preživi mesec dana uz pomoć 149 funti mesečne penzije i bez grejanja, pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je kažnjen od strane Biroa za zapošnjavanje zbog odbijanja da radi neplaćeno u jednom škotskom socijalnom preduzeću. Britanski „Gardijan” izveštava da ovaj Britanac već tri meseca protestuje na ulici noseći transparent na kome piše „Kažite ne ropskom radu”.  

„Ja sam shvatio da poruka vlade glasi: dođite i radite za džabe, a ako nećete, mi ćemo vam ukinuti minimum socijalne pomoći”, objasnio je Mekartur, koji kaže da nedeljno aplicira za više od 50 poslova. Ovaj Britanac nazvao je program vlade potpuno eksploatatorskim, jer je namenjen egzistencijalno ugroženim osobama koje nemaju nikakvog izbora.

– Vlada poriče da je u pitanju prisilni rad i kaže da vi možete reći „ne”, ali zapravo vas ucenjuje. Osoba koja jedva preživljava praktično nema izbor i ne može da kaže „ne”, naročito ako ima decu – tvrdi Džon Mekartur, koga je Odeljenje za rad i penzije pri Vladi Velike Britanije kaznilo zbog toga što nije hteo da radi za preduzeće koje ga je otpustilo i tako „zaradi” socijalnu pomoć koju dobija.

Inače, program naknade za javne radove, koji je namenjen korisnicima socijalne pomoći, osim u Velikoj Britaniji, postoji u Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji, Norveškoj, Mađarskoj, SAD, Kanadi i Australiji.

Vlada Srbije donela je sličnu uredbu koja je ubrzo postala povod za političku borbu. Demokratska stranka podnela je inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti uredbe vlade kojom se uvodi obavezan rad za korisnike socijalne pomoći, a član predsedništva te stranke Vladimir Todorić nazvao je ovu uredbu „prinudnim radom”.

– To je prvi put da se nešto tako primenjuje u ovom delu Evrope, a viđalo se do sada samo u fašističkim ili totalitarnim društvima 20. veka – istakao je Todorić, ocenjujući da je vlada, odnosno resorni ministar Aleksandar Vulin predvideo instituciju društveno korisnog rada, koja je do sada u našem pravnom sistemu postojala samo kao krivična sankcija, ali dobrovoljna.

Todorić je istakao da u pravnom sistemu neko bira da li će obavljati društveno koristan rad ili će biti u zatvoru, dodajući da za nezaposleni u Srbiji danas nemaju izbora, jer ukoliko odbiju prinudni rad koji im određuje Centar za socijalni rad, gube pravo na socijalnu pomoć. On je građanima poručio da, u slučaju da se država ogreši o njih i uskrati im socijalnu pomoć u takvoj situaciji, treba da znaju da imaju pravo na naknadu.

Aleksandar Vulin (Foto Tanjug)

Reagujući na izjavu Todorića, ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da će radno angažovanje korisnicima socijalne pomoći doprineti da se i oni osete kao koristan deo društva, kao i da socijalna pomoć ne može biti trajna kategorija, jer to nije zanimanje.

– Omogućiti nekome da radi ili se oseća kao koristan deo društva i nauči nešto sigurno nije fašizam, a sama ideja da radite za svoju socijalnu pomoć govori da ste čovek koji razume i ceni koliko društvo ulaže u vas i želi da vam pomogne – poručio je Vulin. 

Povezivanje rada sa fašizmom govori o onima koji tako rade, kaže on.

– Demokratska stranka je uvek prezirala rad, a za svoje funkcionere voleli su privilegije i velike državne plate, da učestvuju u privatizaciji, ali da učestvuju u radu obično su izbegavali – odgovara Vulin na izjavu Todorića.

Vulin kaže da radna aktivacija nije nešto što je počelo od Srbije, već da od početka sedamdesetih godina u skoro svakoj evropskoj zemlji postoje njeni različiti oblici. Fašizam je kako je kazao, ostaviti ljude u bedi, siromaštvu i neznanju i ne pokušati im pomoći. Omogućiti nekome da radi ili da se oseća kao koristan deo društva i nauči nešto, sigurno nije fašizam – rekao je Vulin.  

– Primati socijalnu pomoć, a biti zdrav i ne pokušati da učite i radite, govori da vam socijalna pomoć nije potrebna, a onima kojima nije potrebna, eto prilike da se saglase sa DS i da kažu da rad i učenje nisu nešto što žele – kazao je Vulin.

Katarina Đorđević

objavljeno: 08.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.