Računi građana sve češće u minusu

Izvor: B92, 18.Sep.2009, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računi građana sve češće u minusu

Beograd -- Otkako je kriza počela građani sve češće odlaze u nedozvoljeni minus, iako je to najskuplja bankarska usluga, gde mesečna kamatna stopa ide i do pet odsto.

Najčešće se u crveno odlazi u periodu koji prethodi uplati zarade i penzije. Međutim, građanima nije u interesu ovakvo nedozvoljeno zaduživanje jer duže dugovanje evidentira se u Kreditnom birou i time se umanjuje mogućnost za zaduženje. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U Srbiji je otvoreno 6,1 milion tekućih računa, dok je broj korisnika za trećinu manji - oko 4,1 milion. Prema poslednjim podacima Kreditnog biroa Udruženja banaka, kašnjenje sa vraćanjem pozajmice ima 174.820 računa, a primetno je da raste učešće iznosa docnje u iznosu dozvoljenog prekoračenja. Početkom godine taj procenat je iznosio 4,1 odsto, dok poslednjeg dana prošlog meseca 5,9 odsto.

Statistika pokazuje i da svaki drugi penzioner ili zaposleni koristi dozvoljenu pozajmicu, iako je ovo jedna od skupljih bankarskih usluga. U proseku, građani duguju 22 evra banci koristeći popularni minus, a to je za evro manje nego što je bilo krajem 2008. godine.

Jedan od najlakših, najbržih, pa samim tim i najskupljih načina „trošenja novca koga nema" je upravo odlazak u minus. Mesečna kamatna stopa iznosi od dva do 2,8 odsto. Još je skuplje, skoro duplo, odlazak u nedozvoljenu pozajmicu, a obračunava se mesečna kamatna stopa i do pet odsto.

I dok banke za otvaranje računa ne naplaćuju naknadu, održavanje ima svoju cenu. Uglavnom se ova naknada plaća mesečno. Pojedine banke nude i pakete usluga, pa je trošak održavanja veći. Što je teži paket, to je veća cena, koja može da iznosi i do nekoliko stotina dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.