Prva plata gasi porodičnu penziju

Izvor: Politika, 12.Mar.2014, 11:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prva plata gasi porodičnu penziju

„Uparivanjem” podataka iz svih evidencija u PIO fondu vrlo brzo otkrivaju sve koji bi da primaju novac po dva osnova

Slučaj jedne naše čitateljke, da nije istinit, mogao bi da konkuriše za rubriku – verovali ili ne. Pre nekoliko dana otišla je do šaltera PIO fonda da bi se požalila da prima relativno malu porodičnu penziju, koju je nasledila od svog pokojnog supruga. Prema njenoj računici, s obzirom na to da je pokojnik imao dobra primanja, i njena penzija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi trebalo da bude nešto veća. Kada su je upitali kako je došla do takvih saznanja, ona je, na njenu nevolju, rekla da je advokat u stalnom radnom odnosu.

Službenica na šalteru, poverila nam se naša čitateljka, bila je gotovo zapanjena – kako je moguće da se u isti čas prima porodična penzija i da se bude u stalnom radnom odnosu, jer to jedno drugo isključuje. Advokatica je morala u pravnu službu Fonda PIO da bi objasnila svoja dupla primanja koja nisu sasvim po zakonu.

Upitana kako je do sada niko nije obavestio iz penzijskog fonda da ne može da prima muževljevu penziju, ako radi, ona kaže, da veruje da je to zbog toga što porodičnu penziju prima pod matičnim brojem supruga, a ne pod svojim, pa je nisu „uparili” u evidenciji.  

Ni jednoj devojci, koja se pre pola godine zaposlila, nije bilo jasno kako ne može da nastavi da prima porodičnu penziju, jer je mlađa od 26 godina, a dobila je stalni posao u jednoj firmi. Umesto penzionog isečka za penziju stigao joj je dopis iz penzijskog fonda da mora da vrati više od 180.000 dinara preplaćenih penzija sa svim kamatama. Javila se „Politici” da pita ima li ko da zaštiti njen interes. Učinio joj je to Fond PIO omogućivši joj da nezakonito dobijen novac vrati u šest jednakih mesečnih rata. „Odao” ju je jedinstven matični broj.       

Jelica Timotijević, direktor Sektora za odnose s javnošću u PIO fondu, kaže da su ovakvi „previdi” u poslednje vreme sve ređi.

– U svakom obrazloženju rešenja o penzionisanju, pa i u rešenjuo pravu na porodičnu penziju, navedeno je daje korisnik dužan da Fondu blagovremeno prijavi svaku promenu koja je od značaja za korišćenje togprava. Na to ih obavezuje član 88 ZakonaoPIO tako da nema šanse da korisnik nije informisan, ne samo o svom pravu, već i osvojim obavezama, objašnjava Timotijević.

Ukoliko se onaj ko prima porodičnu penziju zaposli, isplata se obustavlja. Od 2011.godine „naslednik” ove penzije može da se zaposli i prima porodičnu penziju samo ukoliko je mesečna ugovorena naknada manjaod 50 odsto od najniže osnovice osiguranja zaposlenih u Srbiji.

Nema govora, kaže, da se može izigrati zakon, jer se zakonitost isplate porodične penzije prati kroz posebanelektronskiprogram.

– Uparuju se podaci sa spiskova korisnika penzija i osiguranika, kojiautomatski evidentira lica kojase nalaze na oba spiska, odnosno onih koji su i korisnici penzije, alii prijavljeni na osiguranje, objašnjava naša sagovornica.

U slučaju kada se otkrije ovakva stvar, objašnjava Timotijević, obustavlja se isplata porodične penzije, nakon što se pre toga utvrdi da li su primanja bila veća od 50 odsto od najniže osnovice osiguranja zaposlenih (što se primenjuje od 2011. godine).

– Ovi spiskovi se ažuriraju početkom svakog meseca i sve uočene nepravilnosti nakon uparivanja podataka se odmah prosleđuju filijalama Fonda koje vršeisplate porodičnih penzija za pokretanje postupka obustave isplate, kaže naša sagovornica.

Upitana da li imaju evidenciju o tome koliko njih na ovaj način pokuša da izigra zakon, Timotijević objašnjava, da u Fondu nepostoji precizna evidencija ovakvih slučajeva. Spiskovi korisnikai osiguranika ažuriraju se mesečno. Broj ovakvih slučajeva u odnosu na broj korisnika penzija je na sreću mali, jer su kontrole zbog ranijih loših iskustava, stalne.

Bilo kako bilo korisnici za koje se nakon uparivanja podataka isprovedenog postupka utvrdi dasu primali porodičnu penziju, dok su bili u osiguranju, obavezni su da vrate nezakonitoprimljene penzije, zaključuje ona.

S druge strane, ako se zna da više od trećine penzionera u Srbiji izdržava celu porodicu u kojoj je sve više nezaposlenih, ali i onih koji rade, a ne primaju plate, nije redak slučaj da ih upravo ta nevolja natera da prikrivaju smrt onog ko je primao penziju, ne bi li nastavili da je primaju.

Do ovakvih situacija ne bi dolazilo da lokalna samouprava imaobavezu da po smrti korisnika u roku od tri dana dostavi kopiju izvoda iz matične knjige umrlih. Nažalost, to se ne poštuje u potpunosti, zbog čega Fond nastavlja da isplaćuju penzije.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 12.03.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.