Protest u Gračanici: Srbija i južno od Ibra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2011, 12:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest u Gračanici: Srbija i južno od Ibra

GRAČANICA -

U Gračanici je danas održan protest podrške Srbima na Kosovu i politici Vlade Srbije koja se sprovodi na Kosovu.

Nekoliko hiljada građana protestovalo je u organizaciji Kosovskog upravnog okruga, a protest i šetnja protekli su mirno, bez ijednog incidenta, dok je policija samo regulisala saobraćaj.

Građani su u okviru protesta prošetali glavnom gračaničkom ulicom, a ispred kolone >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bio je natpis "Kosmet je srce Srbije".

Okupljenima su se obratili načelnik okruga Goran Arsić i direktor Doma zdravlja u Gračanici i narodni poslanik u kosovskoj skupštini Rada Trajković.

Arsić je poručio da od 70 hiljada Srba južno od Mitrovice samo pet odsto učestvuje u kosovskim institucijama i da ogromna većina podržava politiku Vlade Srbije prema Kosmetu.

On je rekao da 22.000 Srba prima zarade od Vlade, 21.000 prima minimalac, a da je 25.000 penzionera, što su, kako je rekao, podaci koji govore o njihovoj vezanosti za Beograd.

Arsić je rekao i da Srbi nemaju poverenja u Albance, da je prognanima onemogućem povratak i da zbog egzodusa oko 260.000 Srba niko nije kažnjen.

Spremni smo da se žrtvujemo za opstanak na Kosovu i nećemo prihvatiti da zločin prema Srbima predstavlja političku realnost, rekao je Arsić.

On je poručio da Srbi južno od Ibra pružaju punu podršku "braći na severu" da istraju u nameri da Kosovo sačuvamo u okviru Srbije.

Trajkovićeva je rekla da Srbi na severu Kosova brane dostojanstvo "svih nas na Kosovu i Metohiji".

Oni treba da znaju da je za Srbe na Kosovu najvažnija "živa Srbija", a to smo, kako je objasnila, svi mi koji živimo ovde.

"Zato neka se naša braća na severu brane tako da ne ugroze svoje živote i da ne dozvole da budu proterani jer svi oni koji su proterani više ne mogu da se vrate", rekla je Trajkovićeva.

Ona je pozvala sve u Srbiji, od predsednika Borisa Tadića, preko lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, socijalista Ivice Dačića i lidera LDP-a Čede Jovanovića, ali i ostalih da se, kako je rekla, bore "kao jedan", da na Kosovu brane ono što se može braniti, a to je " živa Srbija", odnosno ljudi, Srbi koji žive na Kosovu.

Trajkovićeva je optužila predstavnike srpske Samostalne liberalne stranke da seju laži o navodno zavidnom položaju Srba na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Penzija,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi najavljuju protest u Gračanici

Izvor: NaDlanu.com, 20.Okt.2011

Načelnik Kosovskog okrug Goran Arsić najavio je da će Srbi u Gračanici u četvrtak održati miran protest sa kojeg će poslati poruku da su i Srbi južno od reke Ibar deo države Srbije... Arsić je agencije Beta rekao da će protest biti održan u pet minuta do 12, a da će učesnici skupa poslati...

Nastavak na NaDlanu.com...

Protestna šetnja u Gračanici

Izvor: B92, 20.Okt.2011

Gračanica -- U Gračanici održan protest podrške Srbima na Kosovu i politici Vlade Srbije koja se sprovodi na Kosovu. Šetnja protekla mirno...U šetnji učestvuje nekoliko hiljada Srba koji su na čelo kolone istakli veliki transparent sa natpisom "Kosovo je srce Srbije"...Nekoliko hiljada građana...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.