Preminuo general Šalikašvili, Klintonov savetnik

Izvor: Politika, 24.Jul.2011, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo general Šalikašvili, Klintonov savetnik

SIJETL – General u penziji Džon Šalikašvili, prvi načelnik združenog generalštaba američke vojske koji je rođen u inostranstvu, a savetovao je bivšeg američkog predsednika Bila Klintona o upotrebi trupa u Bosni i drugim sukobima u svetu, preminuo je u 75 godini.

U saopštenju američke vojske navodi se da je Šalikašvili preminuo u vojnoj bolnici u državi >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Vašington nakon komplikacija koje su nastale usled moždanog udara u kojem mu je 2004. godine paralisana leva strana tela, javio je AP.

Šalikašvili je rođen u Poljskoj, odakle je sa porodicom emigrirao u SAD 1952. godine, a čelnu vojnu funkciju u Pentagonu obavljao je u Klintovonoj administraciji od 1993. do 1997. godine, nakon čega se povukao iz vojske.

Kasnije je radio kao vanredni profesor u Centru za međunarodnu bezbednost i saradnju na univerzitetu Stenford.

Predsednik Barak Obama je povodom njegove smrti izjavio da su SAD izgubile „istinskog vojnika-državnika”, dok je bivši predsednik Klinton istakao da su na Šalikašvilijevu preporuku američke trupe poslate da intervenišu na žarištima u Haitiju, Ruandi, Bosni, Persijskom zalivu i drugim delovima sveta.

Tanjug

objavljeno: 24/07/2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro general Šalikašvili, Klintonov savetnik za Bosnu

Izvor: S media, 24.Jul.2011

General u penziji Džon Šalikašvili, prvi načelnik združenog generalštaba američke vojske koji je rođen u inostranstvu, a savetovao je bivšeg američkog predsednika Bila Klintona o upotrebi trupa u Bosni i drugim sukobima u svetu, preminuo je u 75 godini. ..U saopštenju američke vojske navodi...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.