Preminuo Fernando Corbato,  izumitelj lozinke

Izvor: Advertiser-Serbia.com, 14.Jul.2019, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo Fernando Corbato, izumitelj lozinke

Fernando José Corbató, za prijatelje Corby, čovek je kojem se pripisuje izum – kompjuterske lozinke.

Corbato je rođen 1926. godine u Kaliforniji, gde je studirao na California Institute of Technology, da bi kasnije doktorirao na MIT-u gde je radio kao profesor do penzije. Tokom karijere radio je na zajedničkom kompjuterskom sistemu Compatible Time-Sharing System, koji se smatra jednim od prvih operativnih sistema u svetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Advertiser-Serbia.com << />
Istraživač sa MIT-a je osmislio koncept zaštite korisničkih naloga lozinkom prilikom uspostavljanja svog Compatible Time-Sharing System (CTSS), koji dozvoljava da više ljudi koristi računar istovremeno. „To je bilo samo pitanje uspostavljanja „kompartmentalizacije“ i osnovne privatnosti“, rekao je Korbato za Wall Street Journal u intervjuu 2014. godine, ali taj potez je pomogao da se digitalna bezbednost razvija dalje.

Corbató je 1990. godine dobio prestižnu Turingovu nagradu za svoj pionirski rad u unapređenju računarskih sistema s zajedničkom infrastrukturom, a autor je i takozvanog Corbatovog zakona koji kaže: „Bez obzira u kojem programskom jeziku programer radio (asembleru ili kompajleru) broj napisanih linija koda u određenom vremenskom razdoblju ostaće približno isti„.

Izumitelj lozinke preminuo je u Massachusettsu od komplikacija povezanih s dijabetesom.

Izvor: SEEbiz

Nastavak na Advertiser-Serbia.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Advertiser-Serbia.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Advertiser-Serbia.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.