Izvor: Luftika.rs, 04.Apr.2023, 11:48

Preminula profesorka Filozofskog fakuleta u Novom Sadu Vera Vasić (74)

Dr Vera Vasić, redovna profesorka u penziji Filozofskog fakulteta u Novom Sadu preminula je u 74. godini.
Generacije studenata kojima je predavala pamtiće je kao vrsnog predavača i pedagoga osobenog pristupa, a kolege kao vrhunskog poznavaoca lingvistike i istaknutog naučnog radnika, a nadasve kao brižnu, retko dobru i toplu osobu koja je uvek bila spremna da pomogne drugima.
Osnovnu školu i Gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završila je u Novom Sadu. Tu je 1967. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << upisala Filozofski fakultet, i diplomirala na Grupi za južnoslovenske jezike. Po završetku studija zaposlila se na Institutu za lingvistiku u Novom Sadu, piše 021.
Integrisanjem Instituta sa Katedrom za južnoslovenske jezike (danas Odsek za srpski jezik i lingvistiku) prelazi na Filozofski fakultet.
Tamo je provela svoj radni vek, od asistenta do redovnog profesora, podučavajući studente do odlaska u penziju 2012. godine.
Iako vezana na fakultetu za svoj matični Odsek za srpski jezik i lingvistiku, bila je najaktivniji učesnik u stvaranju Odseka za medijske studije (2004), čiji je prvi i koordinator bila po osnivanju.
Veoma produktivna kao autorka, prof. Vera Vasić je posvećeno, i posle odlaska u penziju, sarađivala sa mlađima, svojim studentima, magistrantima i doktorandima.
O tome najbolje svedoči Zbornik u čast Veri Vasić (2014), koji su uredili upravo njeni nekadašnji doktorandi.
Tokom svoje naučne karijere prof. dr Vera Vasić je objavila veliki broj radova, knjiga, rečnika, prikaza iz lingvističke oblasti (posebno iz leksikologije, sintakse i analize diskursa).
Iz njene bogate bibliografije izdvajaju su monografije: „Govor sa sestrom i bratom“ (1983), „Novinski reklamni oglas: studija iz kontekstualne lingvistike“ (1995); rečnici: „Školski rečnik standardnog srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika“ (1988), „Rečnik novijih anglicizama: du yu speak anglosrpski?“ (2001), „Semantičko-derivacioni rečnik“ (2003).
Uredila je i niz zbornika, među kojima su: „Jezička politika i planiranje jezika u Jugoslaviji“ (1990), „Višejezični svet Melanije Mikeš“ (2009), „Diskurs i diskursi“ (2010), „Govor Novog Sada: Morfosintaksičke, leksičke i pragmatičke osobine“ (2011), „Jezik u upotrebi = Language in use“ (2011) i drugi.
Detalјi o sahrani i komemoraciji biće objavlјeni naknadno.
Preminula jugoslovenska glumica Smiljka Bencet Jagarić

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.