Premijer čuva plate i penzije

Izvor: Politika, 24.Feb.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Premijer čuva plate i penzije

Dragutinović: Samo da se ne probudi recesija

Vlada ima čvrst stav da plate i penzije treba da ostanu na sadašnjem nivou, jer su ta primanja ionako obezvređena devalvacijom dinara u poslednja dva meseca, izjavio je juče premijer Mirko Cvetković.

Reagujući na izjavu guvernera NBS Radovana Jelašića da bi novi aranžman sa MMF-om značio smanjenje penzija i plata, premijer je, nakon susreta kiparskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i srpskih privrednika u Privrednoj komori Srbije, rekao da će se vlada založiti za održavanje standarda penzionera.

On je kazao da razgovora sa MMF-om nije još bilo i da je zato teško govoriti o detaljima, ali je dodao da je aranžman sa tom međunarodnom finansijskom institucijom neophodan radi održavanja deviznih rezervi zemlje.

Upitan da li će biti rebalansa budžeta i kada, premijer je rekao da je o tome rano govoriti i da je prethodno neophodno sačiniti analize koje treba da pokažu da li je rebalans i neophodan.

Povodom nekih konstatacija da se budžet ne puni zbog neplaćanja PDV, on je kazao da nije u pitanju porez na dodatu vrednost već da je reč o padu proizvodnje koji je veći od očekivanog.

Osvrnuvši se na pisanje medija o smanjenju broja zaposlenih u državnoj upravi, Cvetković je naveo da „to nije na dnevnom redu”, da je pitanje odgovorne i oprezne racionalizacije vladin prioritet kako se ne bi urušila funkcionalnost sistema.

Premijer kaže će Srbija u ovoj godini imati niži privredni rast od planiranih 3,5 odsto, ali da neće ući u recesiju, istakavši da će, zahvaljujući odgovornoj politici vlade, u ovoj godini biti obezbeđena makroekonomska stabilnost u Srbiji. On je izjavio da će Srbija izmeniti aranžman sa MMF-om iz predostrožnosti, u klasični stend-baj aranžman od oko dve milijarde dolara, za podršku deviznim rezervama zemlje.

Cvetković je rekao da će to otvoriti pristup sredstvima EU za makroekonomsku podršku od 400 miliona evra i pretpristupnoj pomoći od 100 miliona evra.

On očekuje da će kroz novi aranžman sa MMF-om biti utvrđen i viši deficit budžeta koji je prvobitno bio planiran na nivou između 1,5 i 1,75 odsto bruto domaćeg proizvoda.

A vicepremijer Božidar Đelić najavio je juče da se očekuje da će misija Međunarodnog monetarnog fonda u martu doći u Beograd na pregovore o povećanju finansijske podrške Srbiji. On je novinarima kazao da je za sada predviđeno da misija dođe oko 10. marta i da bi tokom te posete trebalo da se utvrdi koliko će Srbija morati da smanji rashode i kolika će joj finansijska podrška biti potrebna. „Tokom te posete videće se koliki su prihodi i rashodi države i u tom smislu će se preseći koliko rashoda treba smanjiti, a koliko će dodatnog novca dobiti od Svetske banke i Evropske unije za budžet i od MMF-a za podršku platnom bilansu i dinaru”, naveo je Đelić.

Đelić je najavio da bi u martu Evropska investiciona banka i Evropska banka za obnovu i razvoj trebalo da odobre 250 miliona evra kredita za mala i srednja preduzeća u Srbiji.

Potpredsednik srpske vlade je podsetio da je tokom posete evropskog komesara Olija Rena Srbija dobila podršku da deo novca iz pretpristupnih (IPA) fondova pretvori u budžetsku podršku i da očekuje da će tačan iznos te podrške biti saopšten u martu.

Prema njegovim rečima, trebalo bi da se uspostavi mehanizam da se banke iz Evropske unije spreče da povlače novac iz ogranaka na zapadnom Balkanu, uključujući i Srbiju.

Đelić je kazao da očekuje rebalans budžeta Srbije na proleće.

Istovremeno,ministarka finansija Diana Dragutinović smatra da je još rano govoriti kako će izgledati rebalans budžeta za 2009. godinu. „Tek posle sagledavanja stanja javnih finansija na kraju februara tačno će se znati da li će i u kojoj meri biti rebalans budžeta”, objasnila je Dragutinović. Ona je dodala da još nema podataka koliko su iznosili prihodi od akciza, koje su najviše menjane od početka ove godine.

Namera Vlade Srbije, prema njenim rečima, nije da se samo rebalansom budžeta smanje prihodi, jer bi se na taj način recesija produbila. „Ja rešenje uvek vidim na obe strane budžeta – u smanjenju rashoda i povećanju prihoda, ali tako da budžetski deficit bude veći nego što je prvobitno predviđen, jer je u vreme recesije to jedino ispravno rešenje”, istakla je Dragutinović.

--------------------------------------------------------------------------

Prodato 650 „zastava 10”

Za samo jedan dan u kragujevačkoj „Zastavi" je na kredit uz subvencije države prodat ceo kontingent od 650 vozila „zastava 10". Za ovu vrstu kredita sa kamatom od 4,5 odsto i rokom otplate od sedam godina vladalo je nezapamćeno interesovanje. Proizvodnja „punta" će u ovoj fabrici, inače, početi u drugoj polovini marta i u planu je da se proizvodi oko 15.000 vozila godišnje.

Već sutra, na sednici Vlade Srbije, trebalo bi da bude usvojen program subvencionisanja kupovine novih automobila po principu „staro za novo", pri čemu će „punto" biti jeftiniji za hiljadu evra. Tako će osnovni model koštati 5.999 evra.

E.R. i agencije

[objavljeno: 25/02/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.