Pregovori juče pukli

Izvor: Press, 01.Nov.2010, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pregovori juče pukli

Sindikalci od danas počinju prikupljanje potpisa za smenu Vlade Srbije, a najavljuju i štrajkove i masovne proteste. Optužbe na račun PUPS-a Pregovori sindikata i predstavnika Vlade o Zakonu o penzijama juče su propali, a misija MMF-a odlučila je da ostane u Srbiji do petka, 5. novembra, kako bi se našlo kompromisno rešenje.Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije i član pregovaračkog tima, potvrdio je za Press da >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << nije bilo nikakvih pomaka u pregovorima.
- Kontakti koje smo tokom dana imali sa predstavnicima Vlade bili su neuspešni i mi smo zbog toga veoma nezadovoljni. Sve ponude koje smo juče dobili od predstavnika Vlade za nas su neprihvatljive. Zato u utorak tačno u podne u Knez Mihailovoj počinjemo prikupljanje potpisa za smenu Vlade - kategoričan je Orbović.
Krkobabić: Baš me briga
On kaže da je od svih sindikalnih zahteva prihvaćena zaštitna granica za minimalnu penziju u iznosu od 27 odsto prosečne zarade, da je dato obećanje da će se Vlada pobrinuti za zaposlene koji budu proglašeni za tehnološki višak i da je prihvaćeno pomeranje granice za odlazak žena u penziju tek od 2013. godine.
Potpredsednik Vlade zadužen za reformu penzionog sistema Jovan Krkobabić najavio je da će se danas, posle njegovog sastanka sa predstavnicima MMF-a, konačno znati da li će u spornom zakonu nešto biti promenjeno. Krkobabić je poručio da je ono što on radi i pregovara sa MMF-om najbolje za građane i da se radi o naporu da se dođe do održivog penzionog sistema. Povodom najave sindikalaca da će, nezadovoljni propalim pregovorima, danas početi da prikupljaju potpise za obaranje Vlade Srbije, Krkobabić je rekao da ga to ne interesuje i da potpise mogu početi da prikupljaju odmah.
Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kaže za Press da su se predstavnici sindikata juče nakratko sastali sa ministrom Rasimom Ljajićem, ali da približavanja stavova nije bilo. Najveći kamen spoticanja u pregovorima, objašnjava Savićeva, i dalje je zahtev da prosečna penzija ne može biti niža od 60 odsto prosečne zarade.
Upitana kako komentariše stav PUPS-a, predsednica ASNS-a kaže:
- Njihovo ponašanje je čist bezobrazluk! PUPS je prevario penzionere i sve svoje glasače. Da to nisu uradili, naš prvi zahtev, indeksacija prosečne penzije u odnosu na prosečnu zaradu, bio bi usvojen bez problema.
Đorđević: Idemo do kraja
Naša sagovornica poručuje da će sindikati dići celu Srbiju na noge, a Vladi će sa današnjeg skupa biti poslata jasna poruka da mora da bude kažnjena jer nije dobro radila.
Predsednik sindikata EPS-a Milan Đorđević rekao je sinoć za Press da su radnici „Kolubare" spremni da idu do kraja, ukoliko ne budu ispunjeni njihovi zahtevi o beneficiranom stažu.
- Ako naš zahtev ne bude ispunjen, smenićemo Vladu - ponovio je Đorđević.
U Vladi Srbije sinoć je za Press rečeno samo da im nije jasno zašto sindikati počinju prikupljanje potpisa za smenu Vlade, kada im je jasno predočeno da se pregovori nastavljaju.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.