Izvor: Politika, 24.Feb.2015, 16:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predugo poresko ćutanje

Pošto podatke Poreske uprave o uplatama poreza i doprinosa Fond PIO „ne vidi” na pojedine dokumente čeka se mesecima

Penzioner, koji je deo radnog staža ostvario u Srbiji, a deo u Federaciji BiH,

a danas živi u Tuzli, u oktobru prošle godine podneo je zahtev da mu se staž iz Srbije prizna i obračuna kako bi posle pet meseci dobio penziju, još čeka rešenje.

Ovoga puta ne krivicom penzijskog fonda, koji je zakonski obavezan da mu u roku od dva meseca >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dostavi rešenje o penziji, već Poreske uprave koja iz nekog razloga ne dostavlja podatke o uplati njegovih doprinosa u Srbiji.

U Srbiji je, kaže, radio od 1991. do 1996. godine kod privatnika čija je firma propala i koja je u međuvremenu izbrisana i iz privrednog registra. Nema, dakle, tragova da je postojala, a jedini dokaz koji ovaj nesuđeni penzioner ima da je proveo ovih pet godina u našoj zemlji, jeste upisan staž u radnu knjižicu, što nije dovoljno da bi se dobila penzija.

Kada se prošle nedelje, pošto mu pet meseci niko ne odgovara šta je s njegovim predmetom, javio penzijskom fondu u Srbiji, obavestili su ga da mora ili sam da ode u Poresku upravu na Novi Beograd i zatraži potvrdu o uplaćenim doprinosima za te godine radnog staža ili da čeka da poreznici to sami urade.

– Ne znam šta više i do kada da čekam. Bez primanja sam sve ovo vreme. U PIO fondu su mi rekli da su oni još u novembru penzijskom fondu u BiH poslali dopis u kome su ih obavestili da im nedostaje potvrda o uplatama doprinosa za ovih pet godina i da očekuju da im se to priloži u dokumentaciju. Interesantno je da PIO fond Srbije ne može da traži od Poreske uprave u Srbiji ove podatke, nego to mora da uradi BiH. Takva je, rekli su mi, procedura, priča ovaj penzioner koji se javio našoj redakciji.

Kakva je to logika, pita on, da PIO BiH mora da šalje odande dopis Poreskoj upravi u Srbiju, a da to ne može srpski penzijski fond? Koliko se tu vremena izgubi, pita on.

U PIO fondu, kažu, da bi Fond PIO doneo rešenje o pravu iz penzijskog i invalidskog osiguranja neophodno je da ima podatke o plaćenim doprinosima za sve periode staža osiguranja.

U situaciji kada podaci nedostaju za određene periode, potražuju se od Poreske uprave, koja je nadležna za obračun i naplatu poreza i doprinosa.

Fond nema ingerencija, načina, niti instrumenata da primora Poresku upravu da dostavi takve podatke, osim redovne službene komunikacije koja se podrazumeva u postupku.

Upitan kako poresku službu naterati da svoje obaveze izvršava na vreme, Đerđ Pap, jedan od bivših direktora Poreske uprave Srbije, kaže za „Politiku”, da se ranije ta stvar rešavala vrlo lako i brzo, jer je postojalo nešto što se zvalo odgovornost i ugled. Poreska uprava je ranije mnogo zazirala od drugostepenog organa ili suda kome bi se stranka u slučaju da ne može da reši problem, obratila za pomoć.

– Poslednjih godina do discipline i ugleda nikome kao da više nije previše stalo, pa onima koji ne mogu da reše problem ne ostaje ništa drugo nego da kukaju pred šalterima ili da se obrate zaštitniku građana i tako probaju da reše problem, objašnjava ovaj poreznik.

– Pravna procedura nalaže da onaj ko podnese podnesak poreskoj upravi i u roku od 60 dana ne dobije rešenje, ima mogućnost da se žali drugostepenom organu Poreske uprave za ćutanje administracije. Ovaj organ opet ima isti rok da reši ovaj problem.

– Praksa, međutim, pokazuje da se na rešenje nekih podnesaka čeka mnogo duže od zakonom propisanog roka. Čovek koji ne može da ostvari svoje pravo na penziju, može da podnese tužbu Upravnom sudu, objašnjava Pap.

Situacija bi sigurno bila bolja kada bi se podaci svih obveznika nalazili na jednom mestu, kako je to bilo predviđeno uvođenjem Centralnog registra. Registar radi, ali se podaci o uplati doprinosa i dalje mogu dobiti samo od poreznika.

J. Petrović-Stojanović

objavljeno: 24.02.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.