Predlog budžeta: 295,4 milijarde za plate, 581,2 milijarde dinara na penzije

Izvor: B92, 20.Nov.2019, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predlog budžeta: 295,4 milijarde za plate, 581,2 milijarde dinara na penzije

Beograd -- U Skupštini Srbije počinje rasprava o Predlogu budžeta za 2020. godinu s pratećim zakonima, a vreme za raspravu parlamenataraca biće udvostručeno.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da se predlogom budžeta označava završetak procesa konsolidacije javnih finansija, da je budžet razvojni i da njegovim usvajanjem i zvanično počinje novi investicioni ciklus u Srbiji.

Vlada Srbije usvojila je Predlog budžeta 2. novembra, a kako je najavljeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << budžet bi trebalo da bude usvojen do prvog dana decembra.

U Predlogu Zakona o budžetu za narednu godinu predviđeni su ukupni prihodi od 1.314,5 milijardi i rashodi u visini 1.334,7 milijardi dinara.

U predlogu državne kase predviđen je deficit od 20,2 milijarde dinara, odnosno 0,3 odsto BDP-a, a projekcija javnog duga za 2020. godinu je 50,3 procenata BDP-a.

Nadležni kažu da je ključna karakteristika budžetske politike u 2020. godini ravnomerna raspodela fiskalnog prostora na povećanje životnog standarda gradajana.

Očekuje se da će se to postići kako kroz povećanje plata i penzija, tako i višim izdvajanjem za javne investicije kao i kroz poresko rasterećenje privrede.

U budžetu za 2020. godinu je prema rečima nadležnih obezbeđeno dovoljno novca i za povećanje plata u javnom sektoru i za veće penzije kao i za povećanje minimalca.

U predlogu budžeta planirano je 295,4 milijarde dinara za plate, kao i 581,2 milijarde dinara na penzije.

Primanja najstarijih sugrađana će, kako je najavljeno, naredne godine rasti za 5,4 odsto prema takozvanoj švajcarskoj formuli.

Fiskalni savet Srbije (FS S) ocenjuje da su prihodi i rashodi u Predlogu budžeta kredibilno planirani što, kako su rekli, znači da će biti i ostvareni.

S druge strane, kritikuju povećanje plata u javnom sektoru, ali dodaju da su, ako se to skloni u stranu, preostala sredstva uglavnom dobro raspoređena.

Kada je reč o javnim investicijama u ovoj godini, one su iznosile 220 milijardi dinara, a u Predlogu budžeta za narednu godinu godinu taj iznos je povećan na 260 milijardi dinara.

Poslanici će narednih dana raspravljati i o delu budžeta koji se odnosi na kapitalna ulaganja, za šta je predviđeno 198,9 milijardi dinara.

Većhina ovog novca namenjena je za izgradnju i rekonstrukciju saobraćajne i železničke infrastrukture.

Sledeće godine godine očekuje se nastavak izgradnje auto-puteva kao što su Moravski koridor, deonica Pojate-Preljina, Beograd-Sarajevo, Ruma-Loznica, Preljina-Požega, i drugi projekti poput mostova, tunela, nadvožnjaka...

Predlogom je predviđeno i da se obezbede sredstva za ulaganje u investicije u komunalnu infrastrukturu u nadležnosti lokalnih samouprava, a u tu svrhu u budžetu je planiran kredit od 200 - 300 miliona evra.

U predlogu budžeta za narednu godinu, između ostalih, projekata predviđa se i izgradnja, dogradnja i rekonstrukcija više graničnih prelaza, adaptacije brodskih prevodnica, izgradnja novih rečnih luka...

Povećan je i iznos za unapređenje infrastrukture za zaštitu životne sredine sa 23,7 milijardi dinara koliko je bilo u ovoj godini, na 59,4 milijarde dinara za 2020. godinu.

Nadležni najavljuju značajno povećanje sredstava za lečenje retkih bolesti, za šta se predviđa 2,4 milijarde dinara.

Povećana su sredstva za ulaganje u obrazovanje i inovacije, kao i sredstva Fonda za inovacionu delatnost, dok su za podršku razvoju preduzetništva obezbeđene tri milijarde dinara, za Fond za nauku milijardu dinara...

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabićeva: Budžet nije predizborni već razvojni

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Nov.2019

Predlog budžeta za 2020.godinu doprineće daljem podizanju standarda građana i privrednom rastu, rekla je danas predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u Skupštini Srbije i poručila da budžet za iduću godinu nije predizborni, kako su to neki ranije radili, već razvojni...Kao glavne karakteristike...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

"Plata 500 evra - ispunjava se obećano"

Izvor: B92, 20.Nov.2019

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će prosečna zarada u decembru preći 500 evra, čime se "ispunjava obećano"...Vlada nije ni time zavodovoljna već želi da životni standard bude još bolji, rekao je Mali, navodeći da je ovo postignuto na zdravim ekonomskim osnovama...Gostujući...

Nastavak na B92...

Premijerka obrazlaže budžet, duplo vreme za raspravu

Izvor: Beta Video, 20.Nov.2019

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije odbili su sve predloge za proširenje dnevnog reda i odlučili da jedina tačka za raspravu ostane predlog budžeta za 2020. godinu. (pokrivalica) Beta/MOD

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.