Izvor: Politika, 24.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pošte – meta razbojnika

Za devet meseci prestupnici odneli devet miliona dinara iz objekata Javnog preduzeća PTT saobraćaj „Srbija”

„Lezi na pod i ne mrdaj ako hoćeš još penzija da primiš”, siktao je maskirani mlađi muškarac u pošti na periferiji grada, drhtavim rukama držeći pištolj. Za to vreme njegov drugar uzimao je novac iz fioka ispred isprepadane službenice i trpao ga u najlon kesu. Posle samo desetak minuta razbojnici su sa plenom istrčali iz pošte i pobegli >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kroz obližnje uličice, a zaposleni i klijenti posle prvog šoka pozvali policiju.

Ovakva slika je uobičajena kada je reč o pljačkama ekspozitura „Pošta Srbije” u prestonici. Prema raspoloživim podacima, u prethodnih devet meseci lopovi su u objekte Javnog preduzeća PTT saobraćaja „Srbija” upali sedamnaest puta i iz sefova, fioka, kasa odneli oko devet miliona dinara. Mnogo više im se isplatilo presretanje transporta novca, pa su se razbojnici koji su preprečili put kombiju sa novcem u Ustaničkoj ulici ovajdili za 21 milion dinara. Od ovih osamnaest razbojništava policija je rešila sedam. Iza rešetaka našla se i ova grupa koja je iz kombija uzela novac namenjen za isplatu penzija, a kriminalci su uhvaćeni pre nego što su krenuli u još jednu veliku pljačku.

– U poslednje vreme meta su manje ekspoziture, a pljačkaši su uglavnom dvojica ili trojica mladića i nije neobično da su na ivici punoletstva. Često su to i zavisnici od opijata. Takvima je posebno važno da što pre dođu do novca. Za sada nema slučajeva da objekte pošti pljačkaju neke organizovane grupe – pojasnio je Aleksandar Janković, šef odseka za suzbijanje razbojništava i razbojničkih krađa Policijske uprave za grad Beograd.

Prema njegovim rečima, za zaštitu objekta važno je da postoji dobar video nadzor, adekvatno fizičko i tehničko obezbeđenje, kao i da radnici iza šaltera vode računa o količini novca koji drže u fiokama.

– Kamere koje se koriste za obezbeđenje moraju biti bar prosečnog kvaliteta, a potrebno je da se instaliraju na pravim mestima u unutrašnjosti, ali i izvan objekta – rekao je Janković.

U pljačkama koje su se dogodile ove godine, na sreću, nijedan radnik obezbeđenja PTT-a nije teže povređen. U toku pljačke razbojnici obično razoružaju čuvare, a retko fizički nasrnu na zaposlene. Međutim, ponekad su i čuvari znali da lopovima pokažu zube i uzvrate. Pamti se slučaj sedamdeset četvorogodišnjeg radnika obezbeđenja Riste Špirića, koji se suprotstavio dvojici razbojnika u pošti u Zaplanjskoj ulici, posle čega su oni zbunjeno pobegli.

– Kada se suoče sa pljačkašima, čuvari bi prvenstveno trebalo da vode računa o svojoj bezbednosti, zatim o životima drugih ljudi koji se nalaze unutra. To znači da treba dobro proceniti situaciju, maksimalno se skoncentrisati na posao i u zavisnosti od situacije pružati otpor – istakao je Janković.

Pokazalo se da razbojnici najčešće upadaju u tehnički slabo obezbeđene objekte i one u kojima su čuvari uglavnom prevalili šestu deceniju života. U poštama kažu da su na poslovima obezbeđenja i održavanja objekata u poslednjih godinu dana uradili dosta. U 101 objekat ugradili su protivprovalne sisteme, sisteme dojave požara, video nadzor i pristupnu kontrolu, počeli su da koriste mehaničku zaštitu poput rešetaka, brava sa sigurnosnim cilindrom, kodiranih ključeva, sigurnosnih zaštitnih folija. Plan je da ovakav sistem bude primenjen u još 34 PTT objekta.

B. Vasiljević

[objavljeno: 24/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.