Poslaničke penzije malo verovatne

Izvor: Politika, 21.Jan.2010, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslaničke penzije malo verovatne

Zakon o Narodnoj skupštini biće sigurno usvojen u februaru, a predlog ovog akta o kojem će se poslanici izjašnjavati biće formulisan posle sastanka radne grupe, koji će biti održan sledeće nedelje, kaže Nikola Novaković, predsednik radne grupe.

Tačno pre godinu dana rekli ste za „Politiku” da je zakon pri kraju, a još ga nema?

Stigli smo do gotovo potpune saglasnosti, s tim što smo najveći broj alternativnih rešenja, kojima smo se dugo bavili, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << prepustili nekim drugim zakonima. Na primer, mnogo vremena smo potrošili na rešavanje dileme oko vlasništva nad poslaničkim mandatima i zaključili da je to, ipak, tema zakona o izboru narodnih poslanika. Toga neće biti u „skupštinskom zakonu”.

Bilo je više alternativnih predloga o poslaničkim platama?

Poslaničke plate biće regulisane kao i do sada, znači Zakonom o primanjima narodnih poslanika, koji je na snazi već 30 godina. Radna grupa će jedino odlučiti da li će rešenja iz tog propisa biti „prepisana” u zakon o parlamentu kako bismo stari zakon stavili van snage u skladu sa principom „giljotine propisa”.

Hoće li biti penzija o kojima, kako tvrde poslanici, niko ništa ne zna?

O rešenjima koja su se pojavljivala u medijima po kojima bi se poslanici penzionisali sa tri mandata i 55 godina, ova radna grupa apsolutno nikada nije razgovarala, ni razmišljala. Ta rešenja sadržana su u jednoj radnoj verziji, mislim, iz 2004. godine, ali"

Da li ste razmatrali neko rešenje o penzijama?

Razgovarali smo o nekim mogućnostima sa Fondom PIO. Treba reći da bi pravo na penziju iz svih dosadašnjih saziva, uključujući i ovaj, imalo oko 300 poslanika, ukoliko bi, na primer, uslov za tu penziju bio 60 godina, 35 godina radnog staža i tri kumulativna, puna poslanička mandata. Analizom smo utvrdili da bi oko sto poslanika prihvatilo takvu penziju.

Jesu li penzije definitivno isključene?

Ne znam. Videćemo posle sastanka radne grupe. Sasvim sigurno neće biti ničega od onoga što se pojavljivalo u medijima, a hoće li se razgovarati o nekim drugim rešenjima, ne znam. Sada je sve, što se zakona tiče, u sferi radnog teksta sa alternativama. Dakle, članovi radne grupe dobiće tekst koji predstavlja sve dosadašnje radne verzije, podložne promenama.

Ko je pisao sve te verzije, kad članovi radne grupe tvrde da nije bilo sastanaka godinu dana?

U radnoj grupi, pored poslanika, bilo je još petnaestak osoba. Najveći deo posla radile su stručne službe parlamenta, koje su prikupile ogroman broj zakonskih rešenja iz drugih država, konsultovali smo se sa nevladinim sektorom, profesorima fakulteta, a članovi radne grupe dobili su, elektronskim putem, najmanje šest, ali ne više od deset verzija zakona, plus parcijalna rešenja, pa 50 mojih pisama, a dobio sam „dva i po odgovora”.

Šta će sigurno biti u zakonu?

Imaćemo rešenja kojima se detaljnije reguliše pitanje poslaničkog imuniteta, neće biti ništa radikalno novo, samo preciznije definisano. Utvrdićemo da parlament ima svoj budžet i kako se on formira. Skupština će dobiti i internog revizora. Što se imovine tiče, odlučili smo da to samo načelno regulišemo, tako što bismo rekli da skupština ima svoju imovinu i pravo raspolaganja i ko je odgovoran za raspolaganje. Pravilnikom bi bilo bliže uređeno pitanje imovine, a njega bi uradio onaj ko bude zadužen da odlučuje o raspolaganju imovinom, uz saradnju sa Republičkom direkcijom za imovinu, republičkim i gradskim zavodom za zaštitu spomenika kulture, jer mi ovde „sedimo” na istoriji"

Mirjana Čekerevac

[objavljeno: 22/01/2010]

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novaković: U februaru usvajanje Zakona o skupštini

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Jan.2010, 09:55

BEOGRAD - Potpredsednik republičkog parlamenta i predsednik radne grupe za izradu zakona o Skupštini Srbije Nikola Novaković izjavio je da će sledeće nedelje biti održan sastanak tog tela na kom će biti formulisan predlog zakona o skupštini i naveo da će taj akt parlament sigurno usvojiti u...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Nema ništa od poslaničkih penzija

Izvor: B92, 22.Jan.2010

Beograd -- poslaničke plate biće regulisane kao i do sada, znači Zakonom o primanjima narodnih poslanika, koji je na snazi već 30 godina...Zakon o Narodnoj skupštini biće sigurno usvojen u februaru, a Radna grupa će odlučiti da li će rešenja iz propisa o platam narodnih poslanika biti "prepisana"...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.