Poslanici o poslaničkim penzijama

Izvor: RTS, 09.Jan.2010, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici o poslaničkim penzijama

Pošto su javnost, ali i pojedini ministri osudili mogućnost da se poslanici penzionišu pod privilegovanim uslovima, sada i poslanici kažu da nisu imali nameru da sebi obezbeđuju privilegije. Jedinstven stav po tom pitanju nema ni opozicija.

Poslaničke penzije, koje su bile među vodećim političkim temama tokom božićnih praznika, reklo bi se da su sada stavljene ad akta.

Pošto su i javnost, ali i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojedini ministri osudili mogućnost da se poslanici penzionišu pod privilegovanim uslovima u odnosu na ostale građane, sada i poslanici kažu da pri sastavljanju Predloga zakona o Narodnoj skupštini, na umu imaju upravo položaj građana.

Niko u skupštini nije imao nameru da sebi obezbeđuje privilegije, pogotovo u vreme ekonomske krize, kažu poslanici. Ipak, da priča o penzijama nije neutemeljena, potvrđuje i izjava šefice poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nade Kolundžije, da na neki način treba rešiti i položaj poslanika čija je sudbina posle prestanka mandata neizvesna.

"Prosto imam na umu neke ljude koji su 15 godina bili poslanici, izašli su iz svoje struke, ne mogu da nađu novi posao i ostaju bez ikakvog rešenog statusa. Treba tragati za rešenjem koje će takvim ljudima omogućiti da ne budu u neravnopravnom položaju", rekla je Kolundžija.

Bez jedinstvenog stava 

Ni opozicija nema jedinstven stav. Dok jedni misle da s prestankom mandata ne prestaje život, drugi ne žele ni da misle o penzijama dok ne prođe kriza.

"Zašto svi oni političari koji imaju strah da, kada im jednog dana prestanu funkcije, neće moći da rade ono što su radili pre toga, zašto onda ne prestanu da se bave politikom. Mislim da ih niko ne tera, posao koji rade stvar je njihovog izbora, a ne želje građana srbije da oni to rade po svaku cenu. Ne vidim ni jedan jedini razlog da to bude model za odlučivanje", rekao je Radojko Obradović iz Demokratske stranke Srbije.

Srpska radikalna stranka je protiv povećanja privilegija, kaže Boris Aleksić. "Ključni razlog je kriza i situacija u kojoj se nalaze građani Srbije. Kad građanima bude bolje možemo da razgovaramo i o tome. Važno je da Narodna skupština dobije svoj budžet", rekao je Aleksić.

Radikali ne učestvuju u pripremi Zakona o Narodnoj skupštini, a poslanici DSS-a su pre dva i po meseca napustili Radnu grupu, jer se njeni članovi, kako kaže Obradović, nisu sastali više od godinu dana.

Predstavnici vladajuće većine konačnu verziju zakonskog predloga najavljuju za kraj januara. Ako još ništa nije dogovoreno, nejasno je kako je na površinu isplivala baš priča o poslaničkim penzijama. Jasno je samo da to nije prvi put.

I ranije je, kad god je bilo reči o usvajanju Zakona o skupštini, u prvom planu bile su privilegije poslanika, od kojih se potom naprasno odustajalo.

Slaviša Orlović sa Fakulteta političkih nauka smatra da su poslaničke privilegije proizvod naše tabloidne javne scene.

S obzirom da ne znamo izvor i autora ovakovog rešenja moguće je da je to lakmus papir javnosti, kaže Orlović i navodi kao mogućnost i skretanje pažnje ka skupštini u odnosu na neke druge probleme ili pitanja.

Kaže da bi teško koja partija glasala za ovakvo rešenje koje je nazvao jako nepopularnim.

Susedi smanjili privilegije

Na poslaničke privilegije nisu imuni ni susedi, ali su im one vrlo brzo smanjene. Primera radi, u susednoj Hrvatskoj, letos su pooštreni uslovi za sticanje poslaničke penzije.

Pravo na penziju poslanici bi sticali s ukupnim stažom od 25 godina umesto sadašnjih 20, a i straosna granca povećana je za 5 godina i sada je za muškarce 60, a za žene 55 godina života.

A crnogorskim poslanicima, koji su u penziju mogli posle najmanje dva mandata i sa 20 godina staža, tu mogućnost je pred kraj 2009. godine ukiniuo Ustavni sud.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.