Ponoš postavljen za Jeremićevog pomoćnika

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Jan.2010, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoš postavljen za Jeremićevog pomoćnika

BEOGRAD - General - potpukovnik u penziji Zdravko Ponoš postavljen je danas na mesto pomoćnika ministra spoljnih poslova, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije, koja ga je postavila na tu funkciju na današnjoj sednici.

Bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije Ponoš je krajem decembra 2008. godine razrešen te dužnosti, a godinu dana kasnije predsednik Srbije Boris Tadić doneo je ukaz o prestanku njegove profesionalne vojne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << službe.

Ponoš je rođen u Kninu 1962. godine.

Na Vojno-tehničkoj akademiji u Zagrebu stekao je 1986. godine zvanje inženjera elektronike. Postdiplomske studije završio je 1999. na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, a pet godina kasnije pohađao je i Kraljevski koledž za odbrambene studije u Londonu.

U Vojsci je od 1986. godine. Dve godine je bio komandir u jedinicama za elektronsko izviđanje i protivtenkovska dejstva, a od 1988. do 2002. godine bio je referent za razvoj i opremanje u Generaštabu.

U Ženevskom centru za bezbednosnu politiku 2003. godine završio je Kurs evropske bezbednosti, a Kurs za više izvršioce u Maršal centru u Nemačkoj 2005. godine.

U Ministarstvu odbrane SCG bio je načelnik Odeljenja za integraciju u Upravi za međunarodnu vojnu saradnju do 2004, kada je imenovan za načelnika te Uprave.

Od oktobra 2005. bio je zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore, a odlukom Kolegijuma VSO 3. juna 2006. godine postavljen je za zastupnika načelnika Generalštaba.

Ponoš je potom u decembru iste godine unapređen u čin general-potpukovnika, a zatim je, odlukom predsednika Srbije, imenovan za načelnika Generalštaba.

Krajem decembra 2008. godine razrešen je dužnosti načelnika Generalštaba Vojske Srbije, nakon što je u javnosti kritikovao rad Ministarstva odbrane.

Krajem decembra prošle godine predsednik Tadić doneo je ukaz o prestanku profesionalne vojne službe Zdravka Ponoša.

Ponoš govori engleski, a služi se i ruskim jezikom i oženjen je.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.