Političari da ćute o Verici Barać

Izvor: B92, 20.Mar.2012, 10:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Političari da ćute o Verici Barać"

Beograd -- Srbijanka Turajlić ocenjuje da je licemerno što političari sada daju "srceparajuće" izjave o Verici Barać, kada su je ranije saplitali i omalovažavali.

Nakon što je objavljeno da je predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać preminula posle duge i teške bolesti - javnost je bila nepodeljena u oceni da je to veliki gubitak za Srbiju.

Jutrošnji naslovi u novinama opisuju Vericu Barać kao "Oličenje borbe za bolju Srbiju" i "neustrašivog borca >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << protiv korupcije" protiv koje je bila do poslednjeg trenutka.

Profesorka Beogradskog univerziteta u penziji Srbijanka Turajlić kaže za Radio B92 da građani Srbije moraju da se suoče sa činjenicom da je Verica Barać bila jedina do kraja dosledna u borbi sa korupcijom i da je gubitak takve osobe, svojevrsna opomena građanima da moraju što pre da se angažuju u borbi koju je ona beskompromisno vodila.

"Smrt svakog čoveka nikog ne ostavlja ravnodušnim, ali kada se radi o Verici Barać onda je to jedno pojačano osećanje tuge jer je ona jedna od retkih časnih i poštenih osoba kojih u ovoj zemlji, rekla bih, ima sve manje. Osetiće se praznina, ali možda to, s druge strane, natera građane koji su se oslonili na to da će Verica Barać da radi ono u šta je još mnogo građana moglo da bude uključeno, dakle možda će to naterati još nekog da se pomeri", kaže Turajlićeva.

"Ono što u celoj stvari meni ostavlja gorak utisak jesu srceparajuće izjave naših političara, koji nisu štedeli truda u poslednjih sedam, osam godina da napadaju Vericu Barać gde god je to bilo moguće, da je ometaju u radu, da je omalovažavaju. Prosto mi se čini da pristojnost nalaže da vlast ovog momenta makar ćuti s pijetetom i da ne pokušavaju da i na Verici Barać stiče neke predizborne poene", zaključila je ona.

Jedan od najupornijih boraca protiv korupcije u Srbiji, Verica Barać, preminula je juče u Beogradu u 57. godini, posle duge i teške bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.