Počela isplata treće rate pomoći najugroženijim penzionerima

Izvor: Politika, 18.Sep.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela isplata treće rate pomoći najugroženijim penzionerima

U Beogradu će svi penzioneri koji imaju manje od 17.936 dinara, što je oko 35 odsto od prosečnog ličnog dohotka u Beogradu, takođe dobijati pomoć

Isplata treće rate jednokratne novčane pomoći penzionerima sa prebivalištem u Beogradu u iznosu od 4.000 dinara počela je juče, izjavio je Nenad Matić, sekretar za socijalnu zaštitu. Zahvaljujući inicijativi grada o jednokratnoj pomoći penzionerima, još oko 20.000 najstarijih sugrađana ostvarilo je pravo na 13. penziju. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Sada njih oko 85.000 prima ovu naknadu koju je grad inicirao pre nepune četiri godine.

Milan Krkobabić, doskorašnji zamenik gradonačelnika Beograda, sada narodni poslanik, kaže da je konačno beogradski model socijalne politike, koji se tiče najstarijih, počeo da se primenjuje i u Srbiji.

– Koncept koji smo zastupali pod sloganom „Beograd danas, Srbija već sutra” konačno je dočekala i Srbija. Tako će 508.000 penzionera koji primaju penziju manju od 15.000 dinara dobiti takozvanu trinaestu penziju od 16.000 dinara, četiri puta po 4.000 dinara. To je terminološki trinaesta penzija, a zapravo je originalni vid aktivne socijalne politike. Ovaj model koji je počeo u Beogradu nastavlja se ali na nešto modifikovan način. U Beogradu će svi penzioneri koji imaju manje od 17.936 dinara, što je oko 35 odsto od prosečnog ličnog dohotka u Beogradu, takođe dobijati pomoć – naglasio je Krkobabić.

Kako je najavio, „ovo je prvi korak na putu do onoga što smo koalicionim dogovorom precizirali gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ja, a to je da od 1. januara svi penzioneri grada Beograda, njih više od 100.000, koji imaju penziju manju od 20.000 dinara dobiju trinaestu penziju u iznosu od 20.000 i to četiri puta po 5.000“.

– Grad Beograd isplaćuje pomoć za 28.733 penzionera u Beogradu čija su primanja po osnovu penzije veća od 15.000 dinara, a manja ili jednaka iznosu od 17.936,10 dinara. Za ovu isplatu grad je obezbedio 119.085.692 dinara. Novac će se uplaćivati na tekući račun onima koji penziju primaju preko tekućeg računa Poštanske štedionice, a ostalim penzionerima putem poštanske uplatnice dostavom novca na kućnu adresu. Četvrta rata pomoći će biti isplaćena krajem ove godine – precizirao je Matić.

Prema njegovim rečima, pomoć u iznosu od 4.000 dinara primiće i korisnici penzije sa prebivalištem u Beogradu čija su primanja manja ili jednaka 15.000 dinara prema kriterijumima koje je utvrdila Vlada Republike Srbije. Pomoć će ovim korisnicima biti isplaćena na isti način na koji primaju penzije.

Ovu vrstu jednokratne novčane pomoći grad Beograd isplaćuje od novembra 2008. godine.

B. H.

-----------------------------------------------------------

Pomoć za dva računa

Desanka Petrović je ceo radni vek provela u prodavnici nameštaja „Simpo”, ali ima veoma malu penziju, koja jedva da pokriva osnovne potrebe života.

– Moja penzija je bila malo iznad prethodnog cenzusa, a sada su se stekli uslovi da dobijem pomoć grada. Drago mi je kada su ljudi dosledni i kada ispune ono što su obećali. Ova pomoć mnogo će mi značiti, njom mogu da platim dva mesečna iznosa infostana – istakla je ona sedamdesetogodišnja Beograđanka.

objavljeno: 19.09.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.