Počela isplata pomoći penzionerima

Izvor: B92, Beta, 16.Okt.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela isplata pomoći penzionerima

Beograd -- U Srbiji je počela isplata jednokratne pomoći penzionerima od pet hiljada dinara. Pomoć je obećana posle majskih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Potpredsednik vlade Jovan Krkobabić rekao je da je novac obezbeđen i da će isplata najverovatnije trajati do utorka.

Pomoć će dobiti svi penzioneri čija je penzija manja od 30 000 dinara, što znači da na ovaj dodatak može da računa 80 odsto penzionera Srbije.

Od ranog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jutra, penzioneri širom Srbije uputili su se u obližnje pošte po novčanu pomoć. Kako kažu, iskoristiće je samo za najosnovnije potrebe.

"Da kupim lekove, šta drugo možemo sa pet hiljada? "

"Pomoći ću sinu i kćerki koji ne rade."

"Da se razdužim, dugujem pare."

"Pre svega nisam imala sa čime da platim ove dažbine. Trebalo bi da platim sad to."

"Šta je pet hiljada, odem sad na pijacu, dođem kući i nema više."

"I, šta da radimo s tim, odemo jedno veče u kafanu na tortu je l'?", kažu građani sa kojima smo razgovarali.

Pomoć od po pet hiljada dinara biće na računima svih penzionera koji žive u Srbiji i primaju penziju manju od 30 000 dinara, kaže Vlada Stanković iz Penzijsko-invalidskog fonda.

Isplata jednokratne pomoći počela je danas, za penzionere koji će pomoć primiti preko tekućeg računa, a u ponedeljak počinje za one koji će jednokratnu pomoć dobiti na ruke.

"Penzioneri koji ostvaruju penziju preko Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje, na osnovu radnog odnosa odnosno zaposleni, penzioneri po osnovu obavljanja samostalne delatnosti, i poljoprivredni penzioneri će dobiti isplatu pomoći u iznosu od pet hiljada dinara”, kaže Stanković.

Stariji koji primaju penzije iz inostranstva takođe mogu da ostvare pravo na ovu pomoć Vlade Srbije.

Od utorka 19. oktobra potrebno je da podnesu zahtev u nadležnoj filijali PIO fonda.

"Za njih je predviđeno da do 20. novembra dostavljaju neophodnu dokumentaciju penzionom fondu, kako bi se u određenom postupku utvrdilo da li ispunjavaju uslove za isplatu pomoći od pet hiljada dinara. Taj postupak podrazumeva sagledavanje svih papira, na osnovu kojih bi se utvrdilo da svi iznosi penzija koje se primaju iz inostranstva, prelaze ili ne prelaze trideset hiljada dinara”, objašnjava Stanković.

Svakom penzioneru koji dokaže da mu je zbir domaće i inostrane penzije niži od propisanog limita, biće naknadno isplaćena pomoć od 5.000 dinara, na isti način kao i penzije - preko tekućeg računa ili na kućnu adresu.

Za sekretara Organizacije penzionera Beograda ova pomoć jeste značajna, jer ima socio-humanitarni karakter, ali kako kaže, penzionerima je neophodno sistemsko rešenje, što znači hitnu izmenu i način funkcionisanja Fonda za penzijsko i invalidskog osiguranje.

"Čija su sredstva fonda? Čim ne znamo čiji je taj fond, mi ga slabo i štitimo. To je jedan razlog. Drugi razlog je taj, što, zamislite, o uplati i prilivu sredstava brine se državni organ, poreska uprava. To je nonsens i zbog toga imamo dug od 200 miliona na računu fonda", kaže sekretar Organizacije penzionera Beograda Vasilije Belobrković.

Penzioneri koji su izabrali da im umesto na račun penzija stiže na kućnu adresu, za pomoć od 5 000 dinara moraće da sačekaju poštare koji uručivanje pomoći počinju u ponedeljak .
Pogledaj vesti o: Isplata penzije

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.