Po ustašku penziju - u Beograd

Izvor: Mondo, 22.Jul.2016, 10:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Po ustašku penziju - u Beograd

Nezavisna Hrvatska daje penzije ustašama i domobranima od 1993. godine, a oni koji nisu imali dokaze iz "lijepe naše" morali su po potvrdu iz srpskih arhiva - u Ministarstvo odbrane Srbije.

Foto: Wikipedia/ USHMM Photograph 78512

Iako je jevrejski Centar Simon Vizental (Wiesenthal) prošle godine zvanično zatražio od hrvatskih vlasti da ukine penzije >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << ustaškim ratnim zločincima koje su im date neposredno nakon osamostaljivanja, Hrvatska i dalje uredno isplaćuje veterane prvog "domovinskog rata".

Milioni evra za ustaše

A ustaša (domobrana, pripadnika poglavnikove garde... članova koji primaju porodičnu penziju), i to onih pravih, s državnom potvrdom, u Hrvatskoj danas ima više od 13.000. Prema pisanju računici zagrebačkog "Jutarnjeg lista" od pre nekoliko godina, za vojnike NDH godišnje Hrvatska izdvaja više od 348 miliona kuna (46 miliona evra).

Penzije za služenje u vojsci Nezavisne Države Hrvatske izdaju se od 1993. godine i od tada je moguće dobiti potvrde o služenju u vojsci u Hrvatskom državnog arhivu. Najveći broj zahtjeva podnesen je odmah nakon što je to omogućio Hrvatski sabor izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u koji je ubacio i pripadnike ustaške i domobranske vojske, koji su u tom zakonu nazvani “domovinska vojska 17. 4. 1941. – 15. 5. 1945.”, podseća Telegraf.hr.

Hrvatski državni arhiv tada je počeo da izdaje dokumentaciju kojom potvrđuje da je tražilac penzije služio u ustaškoj vojsci ili domobranima od 1941. do 1945. Nakon popunjenog obrasca o služenju, eventualnim odlikovanjima i kratkom opisom kretanja u oružanim snagama NDH, čovek može da dobiti penziju.

Uverenje o pripadnosti ustašama izdaju dva veteranska udruženja – Društvo ratnih veterana Hrvatski Domobran i Društvo bivših vojnika regularne hrvatske vojske. Oni koji nemaju nikakav pismeni dokument o pripadnosti toj vojsci, mogli su čak priložiti fotografiju kojoj dokazuju pripadnost ustašama ili overene izjave dva svedoka.

Ali oni koji to nisu završili u hrvatskom arhivu, morali su po potvrde iz - Beograda. Naime, kako navodi hrvatski portal, većina vojne građe iz doba NDH čuva se u Vojnom arhivu srpskog Ministarstva obrane.

Kada su završili papirologiju u Beogradu, ili bi tek trebalo da ga završe, za svaku ogdinu provedenu u oružanim formacijama NDH, ili kasnije u zarobljeništvu, dobijaju dve godine radnog staža.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.