Plate i penzije u 2011. rastu šest odsto

Izvor: Studio B, 02.Sep.2010, 10:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Plate i penzije u 2011. rastu šest odsto

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je sinoć da će plate u javnom sektoru i penzije u Srbiji u narednoj godini porasti za šest do sedam odsto.

Gostujući na Radio televiziji Srbije, Dragutinović je navela da će u januaru plate i penzije biti povećane za šestomesečnu inflaciju, odnosno za oko 2,5 odsto, a u aprilu za tromesečnu inflaciju plus polovinu rasta bruto domaćeg proizvoda, odnosno za oko tri odsto.

U oktobru se očekuje rast plata i >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << penzija za šestomesečnu inflaciju, koja će biti na nivou od oko dva odsto, navela je ministarka i dodala da to znači da će, recimo, prosečna penzija od 20.000 dinara, u narednoj godini porasti za 1.200 do 1.300 dinara.

Prema njenim rečima, to je maksimum koji država u ovom trenutku može da izdvoji za povećanje plata i penzija, a da ne ugrozi javni dug i redovno servisiranje svih ostalih obaveza.

Dragutinović je navela da će plate prosvetnih radnika deliti istu sudbinu, kao i plate ostalih zaposlenih u javnom sektoru i penzionera, odnosno svima će biti povećane u isto vreme i u istom procentu.

Ona je ukazala i da je budžetski deficit u prvoj polovini godine bio manji od dogovorenog sa Međunarodnim monetarnim fondom, pošto je planiran na nivou od 70 milijardi dinara, a bio je 55 milijardi dinara, i u drugoj polovini godine očekuje se da ostvarenje budžetskih prihoda bude još bolje.

Dragutinović je precizirala da to znači da će se Srbija zadužiti za oko 20 milijardi dinara manje nego što je planirano.

Što se tiče rebalansa budžeta za 2010, ona je naglasila da neće biti značajnijeg povećanja troškova, već samo preoblikovanja javne potrošnje.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.