Penzioni sistem u Hrvatskoj pred potpunim raspadom: Da li će se ovo preliti i na ostale zemlje?

Izvor: Telegraf.rs, 17.Apr.2017, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzioni sistem u Hrvatskoj pred potpunim raspadom: Da li će se ovo preliti i na ostale zemlje?

Nacionalna penzija za starije od 65 godina koji nemaju dovoljno staža da bi ostvarili starosnu penziju ili ga uopšte nemaju pa u starosti nemaju nikakvih primanja, mogla bi u Hrvatskoj biti uvedena 2021. godine. 

Obuhvatiće osobe koje su najmanje 15 godina živele u Hrvatskoj i nemaju nikakvih drugih izvora prihoda.

To proizlazi iz predloga Strategije socijalne pomoći za starije osobe za period od 2017. do 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << godine, koju je Ministarstvo demografije, porodice, mladih i socijalne politike uputilo u javnu raspravu.

Prema planu aktivnosti, 2018. godine bi trebala biti završena sveobuhvatna analiza stanja, do kraja 2019. utvrđivaće se kriterijium za obuhvatanje potencijalnih korisnika, imovinski cenzus kao i parametri za izračunavanje visine nacionalne penzije, a do 2020. planira se uspostavljanje zakonodavnog okvira. U 2021. bi mogla krenuti isplata nacionalnih penzija.

Foto: Telegraf

Procenjuje se da oko 100.000 osoba starijih od 65 godina u Hrvatskoj nema nikakva primanja, iako ih samo 9287 prima socijalnu pomoć.

Uvođenje nacionalne penzije najavljuje se poslednjih 15 godina, a bilo je i jedno od važnih predizbornih obećanja ove Vlade, te je u programu za mandat od 2016. do 2020. godine nacionalna penzija postavljena kao jedan od osnovnih ciljeva u sklopu zaštite socijalno ugroženih.

(Telegraf.rs)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.