Izvor: Blic, 03.Sep.2009, 06:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penziji se retko ko nada

Banjaluka - Mada se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske nalazi 138.170 nezaposlenih, još uvek je veoma malo onih koji su u mogućnosti da sami sebi uplaćuju staž. Prema podacima Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS, na ovogodišnjoj evidenciji ima 4.960 onih koji sami sebi uplaćuju doprinose, ali većina njih to ne radi redovno. Tako stvarnih i redovnih platiša ima tek oko 2.000, a ove godine beleži se i trend pada dobrovoljnih uplata u kasu Fonda PIO.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<


Iako od iznosa mesečnih rata zavisi buduća visina penzije, one su zbog nemaštine gotovo zanemarive. Među onima koji uplaćuju doprinose nalaze se radnici koji su izgubili posao, pa imaju rupe u stažu, ali i mnogo mladih koji rade na crno ili honorarno, pa od tih primanja izdvajaju za uplatu staža.

Banjalučanka Maja R., diplomirani ekonomista, nezaposlena je već tri godine, pa ozbiljno razmišlja da počne sama sebi da uplaćuje doprinose u Fondu PIO RS. Kaže kako se dvoumi oko uplate, jer su iznosi za visoku stručnu spremu preveliki, a pita se da li će joj postojeći sistem penzijskog osiguranja garantovati prihode od kojih će moći da preživi u starosti.

Portparol Fonda PIO RS Tihomir Joksimović kaže da se rasponi za dobrovoljnu uplatu kreću od minimalnih 107 KM mesečno za nekvalifikovane i kvalifikovane radnike, kao i one sa srednjom stručnom spremom, pa do 311 KM za fakultetski obrazovane, magistre i doktore nauka.

Predsednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj kaže da sadašnje generacije koje se nadaju kakvim-takvim primanjima pod stare dane moraju uplaćivati prosečne iznose koje uplaćuju poslodavci za radnike. Sve to ostvariće pod uslovom da na kraju imaju puni radni staž.

- Prava iz radnog odnosa i onih koji dobrovoljno uplaćuju staž su izjednačena. Tako oni sa prosečnim nivoom uplata mogu da se nadaju prosečnoj penziji od 350 KM. Oni sa visokom stručnom spremom koji plaćaju najvišu kvotu prema sadašnjem stanju mogu da se nadaju penziji od 500 do 600 KM - objašnjava Rakulj.

Po njegovim rečima, oni koji nikada nisu bili zaposleni i koji nisu uplaćivali doprinose, nažalost, nemaju čemu da se nadaju.

- Najave da će se reformom penzijskog sistema kod nas uvesti tzv. socijalne penzije minimalnog iznosa za one koji nikada nisu radili, teško su ostvarive u našim uslovima. Tako nešto uspele su da ostvare zemlje u kojima je prosečan godišnji prihod po glavi stanovnika oko 10.000 evra. Mi smo, nažalost, daleko od te statistike - kaže on.

Ipak, napominje da sadašnji sistem nije održiv, pogotovo zbog ogromnog broja onih koji penziju nisu stekli putem rada, a predstavljaju ogroman pritisak na kasu Fonda.

- Kod nas su penzioneri koji penziju primaju po osnovu rada u manjini i ima ih tek 44 odsto, a sve ostalo su penzije stečene posebnim pravima. Poređenja radi, u zemljama EU starosnu penziju prima 76 odsto te populacije - ilustruje Rakulj.

Da sadašnje generacije nezaposlenih koje su se odlučile na dobrovoljnu uplatu doprinosa ne očekuje svetla budućnost, slaže se i predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić. Ona smatra kako istu sudbinu dele oni koji uplaćuju minimalne iznose i oni koji izdvajaju nešto više. Mesečni iznosi koje deo nezaposlenih sa velikom mukom izdvaja neće im previše koristiti u budućnosti.

- Računajući na ovaj penzioni sistem i reformu kakvu zagovara Radna grupa za izradu reforme, ni sadašnje generacije radnika kojima se redovno uplaćuju doprinosi ne mogu se nadati sretnom trećem dobu života, a kamoli oni koji sami za sebe krpe minimalne uplate - poručuje Mišićeva.

Dobrovoljni fondovi samo za bogate

Narodna skupština RS početkom godine usvojila je Zakon o dobrovoljnim penzijskim fondovima, ali do danas oni nisu još osnovani. Kada zažive, predstavljaće institucije kolektivne štednje i investiranja za starost, od visine uplate zavisiće i iznos buduće penzije, a pravo na penziju neće zavisiti od dužine radnog staža. S obzirom na to da u RS trenutno veoma mali broj nezaposlenih ima mogućnost da izdvoji i minimalne iznose za uplatu staža, gotovo je izvesno da se oni neće naći na spiskovima korisnika dobrovoljnih penzijskih fondova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.