Penzije veće za dva odsto

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 02.Jan.2011, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije veće za dva odsto

Beograd -- Penzioneri i zaposleni u javnom sektoru dobiće u januaru penzionerske čekove i zarade uvećane za dva procenta.

Za najniža primanja i penzije, predviđeno je povećanje u većem iznosu, ali nije precizirano o kom iznosu ili procentu je reč.

Ako se uzme u obzir povećanje od dva odsto, to znači da će penzioner čija je prosecna penzija 20.000 dinara da dobije uvećanu penziju za oko 400 dinara, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a onaj čija je penzija oko 30.000 dinara, dobiće penzijski ček uvećan za oko 600 dinara.

Iako je raniji dogovor sa Međunarodnim monetarnim fondom predviđao da penzije i primanja zaposlenih u javnom sektoru budu povećani za prethodnu šestomesečnu inflaciju, od te formule se odustalo, jer bi imajući u vidu da je inflacija u Srbiji oko 11 odsto, to povećanje moralo da se kreće između pet i šest procenata.

Racunice govore da bi samo jedan odsto rasta inflacije podrazumevalo potrebu za 7-8 milijardi dinara sredstava više, pa bi tako da je ostala prethodna formula u januaru bilo potrebno oko 35 do 40 milijardi dinara potrebnih dodatnih sredstava.

Usklađivanje plata i penzija će se u toku 2011. godine vršiti tri puta.

U januaru plate i penzije će porasti za dva odsto, u aprilu će one biti obračunavane tako što će se povećati za iznos inflacije u prethodna tri meseca, da bi u oktobru, kada je planirano sledeće usklađivanje, obračunska formula bila - inflacija u prethodnih šest meseci plus polovina rasta bruto domaćeg proizvoda u prethodnoj godini, ukoliko je rast pozitivan.

Umereni rast plata i penzija u skladu je i sa nedavno usvojenim fiskalnim pravilima koja su sadržana u Zakonu o budžetskom sistemu a koja predviđaju da se postepeno do 2015. godine izdvajanje iz budžeta za penzije smanji sa 13 odsto na 10,5 odsto BDP-a a izdvajanja za plate sa deset na osam odsto BDP-a.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.