Izvor: Blic, 23.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije male, dopunsko penziono nepoznanica

Gotovo 90 odsto građana u Srbiji smatra da penzije nisu dovoljne za pristojan život, ali samo šest odsto uplaćuje dopunsko penziono osiguranje, rezultat je danas predstavljenog ispitivanja javnog mnenja o reformi penzionog sistema u Srbiji.



Rezultati ispitivanja koje je Ministarstvo za rad predstavilo u Beogradu pokazuju da 88 odsto ispitanih smatra da su penzije nedovoljne, a 2,3 odsto da su dovoljne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za pristojan život, dok je 9,2 odsto ispitanih neodlučno.

Ispitivanje je sprovedeno u okviru projekta "Konsolidacija naplate i reforme penzione administracije" koji zajednički sprovode Ministarstvo rada i socijalne politike i Ministarstvo finansija.

Anketiranje 750 građana iz svih krajeva Srbije sproveo je Centar modernih veština, a kako su naveli istraživači koji su radili na projektu, metodologija ispitivanja je bila takva da se rezultati mogu primeniti na oko šest miliona punoletnih građana Srbije.

Član istraživačkog tima Centra modernih veština Prvoslav Plavšić rekao je da 77 odsto građana smatra da penzije u Srbiji imaju tendenciju realnog pada, dok devet odsto ispitanika primećuje da penzije rastu.

Plavšić je dodao da 59 odsto građana tvrdi da je informisano o tome da li im poslodavci redovno isplaćuju socijalne doprinose.

Prema Plavšićevim rečima, šest odsto anketiranih građana izjavilo je da uplaćuje dobrovoljno penzijsko osiguranje.

"Oko 18 odsto građana izjavilo je da je zainteresovano za dobrovoljno penziono osiguranje, 19 odsto je neodlučno, dok 49 procenata kaže da uopšte nije zainteresovano za takav vid penzijskog osiguranja", naveo je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.