Izvor: Politika, 22.Nov.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije iste narednih godinu dana

Neizvesno je kada će penzije u prosečnoj zaradi dostići učešće od 65 odsto. – Dovedena u pitanje i korekcija penzija dva puta godišnje, 1. aprila i 1. oktobra

Iznos na čeku za više od 1,6 miliona penzionera u Srbiji ostaće, po svoj prilici, isti u narednih godinu dana. To znači da će prosečna penzija od oko 21.707 dinara, koliko iznosi posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nedavnog povećanja od 14,13 odsto, biti ista i u oktobru 2009. godine. Dok će najniža, koju prima oko 500.000 penzionera, iznositi 11.180 dinara.

Eventualnoj povišici pre oktobra naredne godine penzioneri se mogu nadati samo ukoliko rast nacionalnog kolača bude veći od očekivanog (planirani je 3,5 odsto) i ako se budžetom za narednu godinu „ne zakucaju” subvencije za penzije. Ono na šta ta milionska populacija jedino može da računa jeste da vanredno povećanje od 10 odsto ostaje trajno, kao i da ulazi u osnovicu za obračun narednih prinadležnosti.

Đuro Perić, poslanik PUPS-a u Narodnoj skupštini, kaže za „Politiku” da je u dogovoru s vladom i MMF-om odlučeno da penzije do oktobra 2009. ostanu na nivou iz decembra ove godine, kao i da će se ta odluka kvartalno preispitivati. – Ukoliko se primeti bilo kakav pomak nabolje u ekonomiji zemlje, potpredsednik Krkobabić će sigurno zatražiti da se penzije povećaju – tvrdi Perić.

Upitan kako da godinu dana izdrže s istim primanjima, uzimajući u obzir da se očekuje novi talas poskupljenja, Perić kaže da će se pokušati sve da da se bar najsiromašnijima pomogne. Istovremeno, vlada mora da se potrudi da projektovanu inflaciju drži pod kontrolom, kako i ono malo para što penzioneri dobiju rast cena ne obezvredi.

Perić očekuje da će novi zakon o penzijama uskoro biti izglasan u Skupštini. Međutim, sada niko ne može da kaže kada će početi da se primenjuje, pa ni kada će biti ispunjeno predizborno obećanje da prosečna penzija u prosečnoj zaradi učestvuje sa 65, odnosno 70 odsto. Penzionerima je bilo obećano da će se to desiti u januaru 2009. godine.

Milan Nenadić, predsednik Saveza penzionera Vojvodine, kaže da je ta organizacija zbog odluke vlade da se penzije zamrznu u narednih 15 meseci, odnosno od oktobra ove do decembra naredne godine, već uputila pismo ministrima rada i finansija. Oni su zamoljeni da se takva odluka pod hitno izmeni.

– Zamrzavanje penzija na nivou iz oktobra ove godine dovešće penzionere u još goru situaciju nego što su bili pre nedavnog vanrednog usklađivanja njihovih prinadležnosti od 10 procenata. Takva odluka istovremeno znači da oni ne mogu da računaju ni na jedno od dva redovna usklađivanja, koja im po važećem zakonu sleduju 1. aprila i 1. oktobra 2009. godine, a troškovi života će nastaviti da rastu – upozorava Nenadić. – Samo su u oktobru troškovi života povećani su za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mesec, a penzioneri su po osnovu rasta tih troškova u poslednjih šest meseci dobili povećanje od 4,3 odsto. Zamislite koliki će rast troškova života biti u narednih 15 meseci, a penzije iste.

Budžetom za 2009. godinu moraju biti predviđena sredstva za isplatu uvećanih penzija 1. aprila i 1. oktobra, kako predviđa zakon. Ako takva stavka ne bude bila u budžetu, onda će penzije ostati iste i cele naredne godine, kažu predstavnici penzionera.

Jasna Petrović

-----------------------------------------------------------

U oktobru prosečna zarada 34.311 dinar

Prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćena u oktobru 2008. godine, bila je 34.311 dinar, i veća je od septembarske nominalno za 4,07 odsto, a realno za 2,13 odsto, saopštio je juče Republički zavod za statistiku.

Navodi se da je prosečna zarada u Srbiji, isplaćena u oktobru 2008. godine, u odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u istom mesecu godinu dana ranije, nominalno veća za 19,46 odsto, a realno za 6,57 odsto.

Statističari su utvrdili, takođe, da je prosečna zarada bez poreza i doprinosa u Srbiji, isplaćena u periodu januar - oktobar 2008. godine u odnosu na prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa isplaćena u istom vremenskom intervalu prošle godine nominalno bila veća za 19,05 odsto, a realno za 4,71odsto.

Tanjug

[objavljeno: 22/11/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.