Penzije i kroz rešetke

Izvor: Politika, 24.Avg.2012, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije i kroz rešetke

Zatvorenici imaju pravo na penzionisanje i isplatu penzija kao i svi ostali građani kada ispune zakonom propisane uslove – staž ili godine života

Osuđenicima na izdržavanju zatvorske kazne, rešetke ne mogu biti prepreka za dobijanje penzija. Oni kao i svi ostali građani ostvaruju prava na penzije u zavisnosti od dužine ulaganja i visine osnovice na koju im je plaćen doprinos za penzijsko i invalidsko >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << osiguranje. Uslov je samo da ispune zakonski propisane uslove za priznavanje prava na penziju, godine staža ili starosti, kaže u razgovoru za „Politiku”, Momira Lalić, načelnica Odeljenja za penzijsko i invalidsko osiguranja u Republičkom fondu PIO.

– Aktuelni Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju, kao i prethodni zakoni, ne propisuju drugačije uslove za ostvarivanje prava na penziju za one osiguranike koji se u vreme podnošenja zahteva za penziju bili na izdržavanju zatvorske kazne. Pravo na penzionisanje ostvaruju pod istim uslovima kao i ostali osiguranici ukoliko ispunjavaju uslove propisane zakonom – objašnjava Lalićka.

Tokom izdržavanja zatvorske kazne, zatvorenik, naglašava ona, može podneti zahtev i ostvariti pravo na penziju na osnovu do tada navršenog penzijskog staža, a navedeni status nije smetnja za ostvarivanje prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 25. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Jasna Petrović

objavljeno: 25.08.2012.

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Da li zatvorenici primaju penzije?

Izvor: B92, 25.Avg.2012, 11:54

Zatvorenici imaju pravo na penzionisanje i isplatu penzija kao i svi ostali građani kada ispune zakonom propisane uslove: staž ili godine života, piše Politika...Osuđenicima na izdržavanju zatvorske kazne, rešetke ne mogu biti prepreka za dobijanje penzija...Oni kao i svi ostali građani ostvaruju...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.