Penzije će ipak rasti?

Izvor: Glas javnosti, Beta, 30.Jan.2010, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzije će ipak rasti?

BEOGRAD - Jovan Krkobabić, potpredsednik Vlade Srbije, tvrdi da se izmenama sistema penzijsko-invalidskog osiguranja stečena prava penzionera neće smanjivati, već će postepeno rasti, u skladu sa ekonomskim mogućnostima zemlje. Krkobabić je kao posledicu "neznanja ili zle namere" ocenio pojedina tumačenja da će penzije po novom penzijskog sistemu iznositi samo 30 odsto od prosečne zarade i da je izbrisana donja granica za najnižu penziju.

- Novi sistem penzionog invalidskog osiguranja >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << projektovan je u skladu s ekonomskim mogućnostima zemlje i koalicionim sporazumom, tako da će penzije od 2011. godine pratiti rast zarada, pri čemu će se voditi računa o realnim odnosima, te će penzije postupno rasti do nivoa od 70 odsto prosečne zarade i neće preći ovu granicu - izjavio je Krkobabić i naveo da uslovi za sticanje prava ne sadrže izjednačavanje polova ni po broju godina ni po godinama radnog staža.

- Upravo je Radna grupa koja radi na izradi novog zakona vodila računa o najugroženijim kategorijama penzionera, pa je predloženo postupno podizanje donje granice najnižih penzija, uz istovremenu blagu redukciju najviših penzija, što sve treba da stvori konzistentan sistem sa ujednačenim kriterijumima - rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Iako su predstavnici sindikata juče izjavili da ne prihvataju pojedine odredbe Nacrta zakona, Krkobabić je naveo da je ovonedeljnim sastankom Radna grupa za reformu sistema PIO u najvećoj meri usaglasila predloge svih učesnika - vladinih predstavnika, sindikata i poslodavaca.

Prema njegovim rečima, u toku narednih dana oni će se još jednom sastati kako bi dobili najbolja rešenja.

Kako je naveo, cilj novog penzionog sistema je da se sačini stabilan sistem koji bi dugoročno omogućio dostojan život najstarije populacije i koji neće čestim promenama i poremećajima unutar samog sistema izazivati pogoršanje materijalno-socijalnog položaja penzionera, niti će na bilo koji način ugroziti ekonomsku stabilnost zemlje.

- Izmene sistema penzijsko-invalidskog osiguranja sustigle su Srbiju u trenutku dok je potresaju rezultati loših privatizacija u vidu štrajkova i protesta i dok se deo privrede još nalazi u tranzicionom šoku. Uprkos tim okolnostima, reformisani sistem PIO projektovan je po svim modernim, evropskim standardima, čime naša zemlja pravi još jedan krupan sistemski korak ka Evropskoj uniji - istakao je Krkobabić.

U Radnoj grupi za izradu novog zakona kažu da se rad na tom zakonu privodi kraju i da će, posle postizanja konačnog dogovora, zakon tokom februara biti prosleđen na usvajanje Vladi Srbije.

Jel on taj rast poredi sa svojom potencijom?!!!

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.