Penzija, pa u otadžbinu

Izvor: Vesti-online.com, 05.Nov.2012, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penzija, pa u otadžbinu

Pošto je dobio punu penziju Dušan Pokrajac (63) iz Gagenaua vratio se ove godine sa suprugom Etuškom (61) u Srbiju. Posle 43 godine boravka u Nemačkoj, bračni par Pokrajac se preselio u Odžake, kod Sombora.

Veoma zadovoljni: Bračni par Pokrajac, Etuška i Dušan

 

Ovih dana su opet u Gagenau, posećuju prijatelje i obilaze srpske manifestacije u Gagenau i okolini. Tako su se Dušan i Etuška našli i na folklornom festivalu Sa srcem u kolu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<
- Naš privremeni boravak u Nemačkoj se malo odužio - u šali kaže Pokrajac. - Ipak, uspeli smo da ostvarimo snove, da zaradimo penzije i da se vratimo kući. Od aprila živimo sasvim drugačijim načinom života i imamo manje vremena nego dok smo bili u Gagenauu. Deca, unuci, rođaci, prijatelji su nam u prvom planu i njima smo sada potpuno posvećeni.

 

Naslednici

U međuvremenu stariji sin Alen je završio školu unutrašnjih poslova, oženio se sa Milankom i ima ćerke Rebeku (20), koja je student druge godine Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i Anju učenicu treće godine medicinske škole. Danijel sa suprugom Ljiljanom ima sina Aleksa, učenika sedmog razreda i ćerku Srnu, učenicu drugog razreda.

A sve je počelo 1969. kad je Dušan Pokrajac, nemajući para da nastavi studije poljoprivrede u Novom Sadu došao u Nemačku da malo zaradi i da se vrati. Došao je u Gagenau, gde je ostao i stekao penziju. Kako se ne bi osećao usamljeno poveo je tada i svoju devojku Etušku, sa kojom se upoznao kao gimnazijalac u rodnim Odžacima.

- Etuška je pohađala tekstilnu školu kad smo počeli da se zabavljamo. Od tog trenutka se nismo razdvajali, u Nemačku smo došli zajedno i evo zajedno smo se vratili u Srbiju - priča Pokrajac.

Godinu dana po dolasku u Nemačku njih dvoje su se i venčali, a kasnije su dobili dva sina Alana i Danijela, koji su kratko vreme bili u Nemačkoj.

- Decu smo poslali u Srbiju, misleći da ćemo se i mi brzo vratiti. Tamo su išli u vrtić, pa u školu, a mi smo i dalje mislili da ćemo se brzo vratiti. I to naše "brzo vraćanje" se odužilo do penzije - ispričao je Dušan.

Po dolasku u Gagenau prve tri godine Dušan je radio u cvećari, a potom je prešao u Mercedes, u čijim pogonima je ostao do penzije. Društveni angažman za bračni par Pokrajac se podrazumevao. Dušan je bio 23 godine predsednik Kluba Radnika 74 (danas SKZ "Sveti Sava" u Gagenau), niz godina je bio predsednik u zajednici klubova za južni Baden i duže od 30 godina sindikalni poverenik Mercedesa u Gagenauu.

 

Bio je potpredsednik i sekretar Saveza srpskih udruženja u Baden-Virtembergu kao i član uprave Koprosa (humanitarne organizacije u BV-u). Zalagao se, zajedno sa prijateljem Slobodanom Mandićem da učenici specijalne škole za osnovno i srednje obrazovanje "Vuk Karadžić" iz Sombora dobiju što više školske i kompjuterske opreme, organizujući obostrane posete direktora škola za hendikepiranu decu grada Gagenaua i Sombora.

 

Svoju društvenu aktivnost planira da nastavi i u rodnim Odžacima. Kaže da će se do zime angažovati u Udruženju penzionera, a potom i na svim drugim poljima.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.