Penali za prevremene penzije

Izvor: RTS, 01.Jan.2015, 20:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Penali za prevremene penzije

Od prvog januara važe novi uslovi penzionisanja po reformskom zakonu. Za one koji u penziju odlaze pre starosne granice – uvode se kazneni poeni, pa penzija može da se umanji za najviše 20,4 odsto. Sva pomeranja u zakonu su postupna, tako da će 2032. godine i muškarci i žene u penziju ići u 65. godini. Читај ми!

Društvo 1 Penali za prevremene penzije

2 Posrednici za rešavanje sporova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počinju sa radom

3 Gašić i Diković obišli vojnike

4 "Ulica otvorenog srca"

5 Pet novih nestalnih članica SB UN

Ko poželi da se ove godine penzioniše, moći će da bira između pune i prevremene penzije.

Žene u punu penziju mogu sa šezdeset i po godina a muškarci sa 65 uz minimalnih 15 godina staža. Najveća novina je da se po osnovu staža može otići samo u prevremenu penziju, za žene je to trideset šest godina i četiri meseca, a za muškarce 40 godina.

Za svaku godinu koja im nedostaje do gornje starosne granice penzija se trajno umanjuje za oko četiri odsto.

Svakog prvog januara pomeraće se i donja starosna granica za penzionisanje, tako da se 2024. u penziju neće moći pre 60. godine. Za takvo prevremeno penzionisanje i muškarcima i ženama biće neophodno 40 godina staža.

Od ove godine muškarci ne mogu u penziju pre 55. godine, a žene pre pedeset četiri godine i četiri meseca. Izuzetak su i dalje oni sa beneficiranim stažom ali se i njihov broj i stepen beneficija smanjuju.

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin kaže da se znatno pooštravaju uslovi za beneficirani radni staž.  

"Smatramo da je to bilo preširoko postavljeno, da su dobijali i oni koji nisu imali potrebe da dobijaju", kaže Vulin. 

Ove godine se za šest meseci pomera i granica za porodične penzije, udovice penziju mogu preuzeti u 52. a udovci u 57. godini. Iako su uslovi penzionisanja pooštreni, u Fondu očekuju da će zbog okončanja privatizacije, broj penzijskih zahteva ostati približan prošlogodišnjem.

"Mislim da će to biti u jednoj meri koja će se ravnomerno rasporediti u toku cele godine. Tako da ne očekujem neki veliki pritisak", kaže direktorka Fonda PIO Dragana Kalinović.

Novi zakon je naklonjeniji majkama. Do sada su žene sa troje dece imale dve godine dodatnog staža. Sada i majke dvoje dece dobiju godinu, a za jedno dete pola godine staža.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.