POZNAJEM LJUDE PO CIPELI

Izvor: Kurir, 17.Avg.2010, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POZNAJEM LJUDE PO CIPELI

Čačanski obućar Stojan Jakovljević, koji ni posle šest decenija rada ne pomišlja na penziju, kaže da mlade uopšte ne zanima ovaj zanat

ČAČAK - Cipela je detalj koji najviše govori o čoveku. Odaje njegov ukus, stil, materijalno stanje, ali i osobine ličnosti. Nisu iste cipele u pedantnog i aljkavog! Neko obuću na popravku donese u kutiji, a neko je nije ni očistio.

Ovako govori Stojan Jakovljević >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << (76), najstariji čačanski obućar, koji ni posle 61 godine rada ne pomišlja na penziju. Nagledao se cipela sa svih strana sveta, ali po kvalitetu izdvaja one proizvedene u Italiji.

- Dobra cipela mora dobro i da se plati, ali, nažalost, većina nema para da bira. Imam mušteriju koja ne nosi cipele jeftinije od 500 evra, a svaki novi par prvo donese kod mene da đon zaštitim pendžetima.

Cipela nikada ne sme da bude kratka i da udara u prste - govori ovaj vrsni poznavalac obuće i savetuje roditeljima da maloj deci kupuju cipelice sa čvrstim lubom kako bi se zglobovi pravilno formirali.

Jakovljević setno konstatuje da ovaj zanat polako odumire.

- Potreba za našim uslugama se prepolovila u odnosu na vreme kada sam ja počinjao, ali smo i dalje dosta traženi. Mladi ne idu u šustere, a i da hoće, ne bi imali gde da se školuju - kaže Stojan, koji je zanat učio u školi.

On posebno ističe da je u svojoj obućarskoj radnji naučio mnogo o ljudima i da i dalje predano radi:

- Od ovog posla se ne može zaraditi mnogo para, ali se, kao i u svakom drugom poslu, ako se predano radi, stiču poznanstva, prijateljstva, ugled... Moje radno vreme je od 8 do 20 sati, sa pauzom za ručak i predah - podvlači ovaj 76-godišnjak.

(O. D.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.