PENZIJA mu iznosi 30.000 DINARA: Srpski pevač je nekada zarađivao stotine hiljada, a danas živi skromno

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Feb.2024, 09:54

PENZIJA mu iznosi 30.000 DINARA: Srpski pevač je nekada zarađivao stotine hiljada, a danas živi skromno

Kad se malo bolje sagleda, verujemo da mu nije lako.

Popularni pevač narodne muzike Rade Jorović, nekada je bio prisutan na svakoj proslavi koja je postojala i sa svojim kolegama zarađivao basnoslovne cifre. No, danas ipak stvari stoje pomalo drugačije, pogotovo kada je u pitanju penzija.

- Sećam se jedne svadbe, bilo je nas 50 muzičara i pevača, prešli smo tad 50.000 maraka, ali smo svi delili po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << rangu - opisao je jednom prilikom Rade Jorović (70) kako je njegov život nekada izgledao.

Bilo je to vreme kada je pevao na skoro svakom značajnijem i većem privatnom veselju, ali vremena su se promenila, a Radeta su prestali da angažuju kao nekada.

Kako je jednom prilikom rekao, on ima penziju od 30.000 dinara i njegova finansijska situacija je daleko od one kakva je nekada bila.

- Malo sam avanzovao u međuvremenu. Sada primam 30.000 - rekao je pevač kroz smeh, koji je donedavno primao penziju od 25.000 dinara i nastavio.

- Ali dobro, ja imam malo tantijema od izvođačkog prava, ima malo i koncerata pa se skupi dovoljno. Uvek se setim i kad imam i kad nemam ko sam bio i ko sam sad. Samo se setim one faze kad sam bio niko i ništa i kažem: polako. Sve će biti. E sad dokle ću da živim ne znam. Hvala Bogu neka bude 105 pa opet - rekao je Rade.

Kao mali slušao je izvornu muziku koju su pevali njegov otac Ljubomir i majka Ljubinka sa prelima i poselima sa komšijama i rođacima. U to vreme bio je opsednut muzikom - pravio je sebi harmonike od hartije, crtao mikrofone, prepisivao tekstove narodnih pesama, vežbao na usnoj harmonici i pravio frule od zove.

Najviše je voleo da peva, naročito na jednom proplanku čuvajući ovce pored reke Morave. I danas voli da ode tamo i da se natpevava sa prirodom. Kao srednjoškolac od đačke plate kupio je od jedne stare bake oko 40 godina staru harmoniku koju mu je otac kasnije u ljutini razbio, ne želeći da mu sin bude pevač i probisvet. Na odsluženju vojnog roka u Sarajevu bio je nagrađivani vojnik i najbolji vodeći glas u laganim strojevim koracima. Po povratku iz armije Rade se potpuno posvetio muzici, piše na "Biografija.org".

Srbija Danas/Blic

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.