Oriću od Srbije 60 evra penzije?

Izvor: B92, 03.Dec.2010, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oriću od Srbije 60 evra penzije?

Beograd -- Naser Orić, koji je bio pred Haškim sudom optužen za zločine nad srpskim narodom u Srebrenici, mogao bi od Srbije da dobije do 60 evra mesečne penzije.

Godišnje bi na račun Orića moglo da legne od 600 do 720 evra za tri godine službovanja u srpskom MUP-u, kaže izvor lista Blic

"Kako je penziju uspeo da ostvari bivši hrvatski predsednik Stipe Mesić, to na osnovu trogodišnjeg >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada za MUP može da ostvari i Naser Orić. On bi tako za tri godine mesečno od Srbije mogao da dobija od 50 do 60 evra", ističe izvor tog lista.

Ipak, cela njegova penzija koju bi mogao da ostvari u našoj zemlji zavisi od brojnih faktora, među kojima su stručna sprema, radni staž i uplaćeni doprinosi za period kada je radio u Srbiji. Naravno, on taj novac neće videti sve dok ne ispuni uslove za odlazak u starosnu ili radnu penziju.

Orić je u Srbiji radio od 1987. do 1990. godine. On je 1988. godine završio šestomesečni kurs u Zemunu, a 1990. je poslat na Kosovo i Metohiju. Bio je sve do početka rata telohranitelj Slobodana Miloševića, predsednika Srbije, a vreme demonstracija 9. marta 1991. učestvovao je u hapšenju Vuka Draškovića.

Početkom rata, tačnije 1991. Orić je premešten u Stanicu javne bezbednosti u Srebrenici, a 8. aprila naredne godine postao je komandir stanice policije u Potočarima. Desetak dana kasnije osniva se teritorijalna odbrana, a Naser Orić postaje njen komandant.

Orića, kao bivšeg komandanta armije BiH u Srebrenici, 2006. godine osudio je Haški tribunal na dve godine zatvora zbog zločina počinjenih nad Srbima u Srebrenici između decembra 1992. i januara 1993. godine. Pošto je bio u pritvoru od 2003. godine, Orić je nakon izricanja presude pušten na slobodu. Haški tribunal je u julu 2008. godine pravosnažno oslobodio Orića krivice za zločine nad Srbima počinjene u tom gradu 1992. i 1993. godine. Protiv njega postoji krivična prijava u Srbiji.

Sam Orić je ove nedelje bosansikm medijima izjavio da ovih dana namerava da angažuje advokata i podnese zahtev za penziju u Srbiji. On je dodao da je kao pripadnik MUP-a učestvovao u akcijama na Kosovu, hapšenju Vuka Draškovića i gušenju pobune u rudniku Trepča.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.