Orbović: Sačuvati nivo penzija

Izvor: B92, 25.Okt.2010, 20:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Orbović: Sačuvati nivo penzija

Beograd -- Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović kaže da bi sutra ili najkasnije u sredu trebalo da počnu pregovori sindikata sa Vladom Srbije.

Orbović je rekao da će platforma Sindikata za pregovore o izmenama zakona o penzijama biti zahtevi koje je ranije postavio Vladi.

On kaže da je osnovni zahtev tog sindikata da se penzije zaštite da ne mogu padati ispod određenog nivoa.

"Ne smemo dozvoliti ni da se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prva penzija drastično razlikuje u odnosu na poslednju platu. Ona mora imati određeni nivo ispod koga ne bi smela da pada", rekao je Orbović. Nije, međutim, na sindikatu da određuje koja je to najniža granica ispod koje penzije ne bi trebalo da padaju, kazao je on.

Zaštitnom merom, kazao je Orbović, bili bi zaštićeni oni koji su časno i pošteno završili svoj radni vek tokom kojeg su odvajali sredstva za svoju mirovinu.

To se, prema njegovim rečima, pre svega odnosi na zaštititu zaposlenih pred penzijom, zaštitu najnižih penzija, zatim beneficirani radni staž za rudare, na ljude koji su na birou za nezaposlene i koji bi uskoro trebalo da odu u penziju a nemaju gde da se vrate na posao.

"Oni bi morali da budu izuzeti iz zakona. Na koji način, videćemo ali radi se o 6.000, što nije mali broj. Postavićemo i pitanje zaštite invalida i štaža za žene", rekao je Orbović.

Sindikati zahtevaju da se u Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju ugradi zaštitna klauzula po kojoj prosečna penzija ne bi mogla da padne ispod 60 odsto prosečne plate. U sadašnjim izmenama, usaglašenim sa MMF-om nema zaštitine klauzule već postoji samo formula usklađivanja penzija.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.