Oluja, kolona duga dve decenije

Izvor: RTS, 05.Avg.2015, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Oluja", kolona duga dve decenije

Obeležavanja u Kninu i Zagrebu, pocepano pismo na ćirilici, nemogućnost da povratnik u Hrvatskoj dobije struju, penziju, razbijena tabla na ćirilici – sve su to neke poruke prognanim Srbima, rekao je za RTS ministar Nikola Selaković. "Oluja" je za nas pogrom, najstrašniji dan koje smo upamtili u našoj novijoj istoriji, kaže ministar Aleksandar Vulin. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u emisiji Oluja, kolona duga dve decenije, ministar pravde Nikola Selaković rekao je za RTS da je mnogo poruka koje se šalju prognanim Srbima iz Hrvatske.

Selaković kaže da nije neozbiljan da bi sve poruke sveo u jednom danu. Međutim, kako je dodao, neće da priča o našim komšijama već o nama.
"Mi smo poslali jednu poruku pijeteta i dostojanstva. Mnogi pričaju da je 'Oluja' pogrom i da ne sme da se zaboravi, a ja bih dodao – da se ne bi ponovila", naveo je Selaković, gostujući u emisiji Oluja, kolona duga dve decenije.
Govoreći o tome da li Srbija i Hrvatska mogu da krenu dalje u budućnosti, Selaković je rekao da su to dve susedne zemlje i da imamo različita gledišta na prošlost, ali da moramo da razgovaramo ako želimo da rešavamo probleme.
"Nije rešenje da se ćuti, ćutali smo o Jasenovcu, to je jedini logor koji je porušen. Onoga trenutka kada su snovi o bratstvu i jedinstvu nestali, to što se ćutalo izašlo je na videlo", naglasio je ministar i dodao da o problemima moramo da razgovaramo.
Prema njegovim rečima, moramo da razgovaramo zbog svakog Srbina, državljanina Hrvatske kome je ugroženo njegovo pravo.
"Srbi su u Hrvatskoj pre manje od 25 godina bili konstitutivni narod. Mi to ne možemo da vratimo, niti sanjamo o tome, ali moramo da pomognemo svakom našem građaninu da ostvari svoja prava u jednoj članici EU", rekao je Selaković.
Gostujući u emisiji Oluja, kolona duga dve decenije, ministar Aleksandar Vulin rekao je da je ovo Srbija koja smatra da može da govori o svojim ranama.

"Oluja je za nas pogrom, najstrašniji dan koje smo upamtili u našoj novijoj istoriji", rekao je Vulin.
Kako je dodao, hrvatska vojna parada je neuspela.
"Prošlo je 20 godina, a odnos prema Srbima se ne menja. Kada se menja, menja se kratkotrajno. Teško je objasniti proterivanje 250.000 Srba", istakao je ministar Vulin i dodao da je Srbija  rakla celom svetu i našem narodu šta misli.
Vulin kaže da više nikada nećemo reći da 5. avgust nije Dan sećanja na prognane i ubijene u "Oluji".
"Srbija vodi svoju borbu. Želi da štiti interese Srba gde god da oni žive. Da smo glasno govorili kada se 'Oluja' desila ili pre jednu deceniju, možda bi nam bilo drugačije", rekao je ministar Vulin.
Istina je lekovita, mi moramo da kažemo istinu, smatra Vulin i dodaje da mi treba da kažemo istinu da smo primili 250.000 ljudi koji su proterani.
"Želim da vidim pravdu. Istina ne može biti prepreka", naglasio je Vulin.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.