Odmrzavanje da se smrzneš

Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odmrzavanje da se smrzneš

U januaru, prema predloženoj formuli, plate i penzije biće veće za najviše 3,5 odsto. – Povećanje za celu godinu nešto malo veće od šest procenata

Vanredno novogodišnje odmrzavanje zarada koštaće državnu kasu oko šest milijardi dinara, pokazuje naša računica. Jer, ako će zarade u javnom sektoru i penzije u januaru porasti onoliko koliko u drugoj polovini ove godine bude iznosio rast cena na malo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << onda to znači da taj skok neće moći da bude veći od 3,5 odsto. Ako konsolidovani izdaci za budžet za godinu dana dostignu oko 700 milijardi, onda će u prvom tromesečju za budžet to biti dodatni trošak od šest milijardi dinara.

Kakva sudbina do kraja godine, prema dogovorenim formulama, očekuje zaposlene u javnom sektoru i penzionere? Prema računici Ivana Nikolića, saradnika Ekonomskog instituta, sledeće godine, sa sva tri odmrzavanja, plate i penzije biće veće za nešto malo više od šest odsto. Za državnu kasu to je trošak od oko 43 milijarde dinara.

– Problem sa predloženim formulama je što tek kad cene porastu, dolazi do povećanja zarada. To znači da će plate i penzije realno stagnirati. Odnosno, zaposleni u javnom sektoru i penzioneri u istom periodu sledeće godine realno će živeti lošije nego danas. Minimalan boljitak, mogu da osete tek na kraju 2010. godine – objašnjava Nikolić.

Osim povećanja plata i penzija, rezultat pete runde pregovora koja je juče završena sastankom u Narodnoj banci Srbije biće i po 5.000 dinara jednokratne pomoći za milion penzionera sa primanjima nižim od 21.000 dinara, ali i veći podsticaji za privredu, građane, poljoprivredu i socijalnu zaštitu.

Posle pete revizije aranžmana sa Srbijom za Alberta Jegera, šefa misije Međunarodnog monetarnog fonda jedna stvar je sasvim sigurna – sa dnevnog reda za šestu reviziju konačno je skinuo pitanje odmrzavanja. Jer, iako se srpska strana složila sa MMF-om da će plate i penzije tokom 2010. godine biti na ledu, prilikom svake njegove posete u Srbiji sve vreme se pričalo o odmrzavanju. Bar u jednom su članovi Cvetkovićevog kabineta bili dosledni – pred misijom iz Vašingtona uvek su izlazili nejedinstveni.

Iako u javnosti skrajnut, za pregovaračkim stolom ovoga puta najvažnije pitanje bio je Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Njime se država obavezuje da neće trošiti i zaduživati preko mere, ali i da će do 2015. godine minus u budžetu smanjiti sa sadašnjih 4,8 odsto na 0,75 procenata.

A. Nikolić

objavljeno: 01.09.2010.
Pogledaj vesti o: Nova godina,   Formula 1

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.