Od penzija zavisi i porast plata

Izvor: Blic, 07.Nov.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od penzija zavisi i porast plata

Razgovori Srbije sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda ulaze u završnicu, a sve je uočljivije da će nam aranžman sa ovom institucijom biti neophodan, te da ćemo morati da prihvatimo njihove preporuke.

Predlog delegacije MMF-a je da Vlada Srbije odustane od povećanja penzija za 10 odsto, jer bi po tom osnovu rashodi budžeta u narednoj godini bili uvećani za više od 50 milijardi dinara. Ukoliko bi se Vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Srbije odlučila da ipak podigne penzije, onda bi u tom slučaju morale da se zamrznu plate zaposlenih u javnom sektoru.

Ministarstvo finansija ne želi da se izjašnjava o ovim predlozima Međunarodnog monetarnog fonda vezanim za javne finansije Srbije dok traju pregovori o sklapanju novog aranžmana sa tom međunarodnom finansijskom organizacijom.

Ekonomisti se uglavnom slažu sa ovakvim predlozima MMF-a i kažu da je njihov predlog sasvim razuman.

- To je normalno u uslovima krize i budžet se ne može dodatno opterećivati. To se, naravno, neće dopasti onima koji su se povećanju penzija nadali, ali za utehu im je što će dobiti redovno povećanje. Nije dobro da se sada počne sa ispunjavanjem obećanja pojedinih grupa u koaliciji - kaže ekonomista Aleksandar Stevanović.

Vlada Srbije treba da prihvati preporuku MMF-a da odustane od povećanja penzija za 10 odsto, smatra i Nenad Popović, predsednik Ekonomskog saveta Demokratske stranke Srbije.

- Odustajanjem od povećanja penzija za 10 odsto Vlada bi zaustavila svoje rasipničko ponašanje u uslovima kada se u zemlji osećaju posledice ekonomske krize - navodi se u Popovićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

Predsednik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost" Branislav Čanak izjavio je da će zaposleni u javnom sektoru biti nezadovoljni ako im se zbog povećanja penzija zamrznu plate i naveo da država očigledno nema para i za jedno i za drugo.

- U slučaju zamrzavanja plata zaposleni će biti nezadovoljni, ali para nema za dva troška - ako date njima ne možete dati penzionerima, a onda će penzioneri biti nezadovoljni. Ne možete na tri mesta trošiti sve. Negde morate uzeti da biste potrošili na drugom mestu, to je logično - kazao je Čanak.

On je, međutim, naveo da bi se zamrzavanjem plata praktično zamrzle i penzije jer se zamrzava priliv u penzijski fond „koji onda ostaje na istome", a broj penzionera se povećava.

Vlada je 28. avgusta usvojila uredbu o vanrednom povećanju penzija za 10 odsto, koje treba da se obračuna na oktobarske penzije. Tu povišicu penzioneri bi, kako je bilo predviđeno, dobili 10. novembra, sa isplatom prvog dela oktobarskih penzija.

Na jučerašnjoj sednici Vlada Srbije nije raspravljala o pregovorima sa MMF-om.

Povoljan kredit

Stojan Stamenković kaže da se sa daljim odlaganjem mera, odliva i štednja iz banaka, zbog čega bi trebalo da se sa Međunarodnim monetarnim fondom napravi finansijski, a ne samo savetodavni aranžman.

-To su sada najjeftiniji krediti, u situaciji kada je ponuda kapitala smanjena i kamatne stope povećane. Taj aranžman bi uveo neku disciplinu u vođenje ekonomske politike i učinio ono što mora da učini budžetsku potrošnju vrlo restriktivnom i štedljivom - dodaje on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.