OPAKA BOLEST JE PONOVO U SRBIJI: Evo kako da se zaštitite od MALARIJE!

Izvor: Telegraf.rs, 02.Avg.2016, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OPAKA BOLEST JE PONOVO U SRBIJI: Evo kako da se zaštitite od MALARIJE!

U Beogradu su se pre dve nedelje pojavili prvi slučajevi malerije koja je otkrivena kod tri migranta. Sva trojica su bila smeštena na Klinici za Tropske i infektivne bolesti Kliničko bolničkog centra u Beogradu, ali je jedan od njih pobegao, i time povećao mogućnost da se malarija proširi Srbijom.

Epidemiolog u penziji Radmilo Petrović, pričao je o merama predostrožnosti i zaštiti od malarije za Telegraf.

– Kao predostrožnost protiv malarije uzima se i štiti >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << na isti način kao i protiv groznice zapadnog Nila i Zika virusa. Dakle, najbitnije je izbegavati boravak u priobaljima, kad god je moguće, kao i područja prekrivena šipražjem gde se komarci roje, i delove sa stajaćim vodama gde se razmnožavaju. Trebalo bi da se štitite nošenjm dugih rukava i nogavica, ali ukoliko su delovi kože otkriveni, zaštititi ih primentom repelenata – kazao je doktor.

Bitna je i zaštita doma

– Boravite u klimatizovanim prostorima, jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen. Postavite zaštitne mreže na prozorima i oko kreveta. Takođe možete da koristite električne aparate koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru – savetuje epidemiolog.

Doktor Radmilo se osvrnuo i na vreme kada je zabeležen poslednji autohtoni slučaj malarije.

Foto: Wikipedia/Fabrizio Montarsi

– Srbiji, prema mom mišljenju sada ne preti neka velika opasnost. Mi smo se sa malarijom izborili još pre pedesetak godina, kada je i zabeležen poslednji autohtoni slučaj malarije. U našoj zemlji zabeležen je 1964. godine u Kraljevu. Danas se na području naše zemlje registruju isključivo slučajevi importovane malarije. Izraz importovana malarija znači da je osoba koja živi u Srbiji, izvesno vreme boravila (najčešće na radu) u zemljama sa endemskom malarijom, gde se i zarazila. Kod nas se godišnje registruje prosečno 10 do 15 ovakvih slučajeva malarije – naveo je Petrović.

Ukoliko planirate da posetite područje gde je malarija uobičajena postoje posebna uputstva:

– Pre putovanja se upoznajte sa najnovijim informacijama. U različitim regionima mogu biti zastupljene različite vrste malaričnih parazita, a to određuje koji je lek najdelotvorniji. Takođe bi bilo mudro da se posavetujete sa svojim lekarom oko toga na šta posebno treba da obratite pažnju, s obzirom na vaše zdravstveno stanje. Ako ste se zarazili, odmah potražite pomoć lekara. Imajte na umu da se simptomi mogu pojaviti nakon jedne do četiri nedelje od trenutka zaraze  – zaključio je lekar.

Simptomi: Povećana temperatura, glavobolja, umor, pojačano znojenje, povraćanje. Mogu se javiti i suv kašalj, bolovi u mišićima, povećana jetra ali i nervna disfunkcija i gubitak svesti.

(Telegraf.rs)


Pogledaj vesti o: Penzija

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.