ODLUČENO JE! UVODI SE TRINAESTA PENZIJA: Sada ću malo više moći da dajem unucima

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Mar.2024, 20:22

ODLUČENO JE! UVODI SE TRINAESTA PENZIJA: "Sada ću malo više moći da dajem unucima"

Još uvek se ne zna kako će se finansirati trinaesta penzija.

Švajcarci su na referendumu glasali za uvođenje 13. penzije, pokazuju prve projekcije javne televizije SRF. Istraživanje SRF-a pokazalo je da je 58 posto birača glasalo za dodatnu penziju, a 42 posto je bilo protiv.

Meru su predložili Švajcarska federacija sindikata i stranke lievo od centra, a sada joj je potrebna i podrška većine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << od 26 švajcarskih kantona kako bi bila usvojena.

- Ovaj korak je iz perspektive sindikata  zaista velika prekretnica - rekao je Lukas Golder iz anketne kompanije gfs.bern.

Vlada, trgovinski lobiji i parlament koji trenutno naginje desno odbili su predlog, tvrdeći da je finansijski neodrživ. Švajcarski birači ranije su bivali oprezni oko podržavanja mera smatranih riskantnim za državu.

Glasanje o 13. penziji u suprotnosti je s drugim referendumima proteklih decenija na kojima su Švajcarci odlučno odbacivali skraćivanje radne nedelje ili produžavanje godišnjih odmora.

Alpskom zemljom vlada zabrinutost oko rastućih troškova života. Cirih sa Singapurom deli titulu najskupljeg grada na svetu, pokazalo je istraživanje.

Meri, 65-godišnja stanovnica Ciriha, smatra kako uvođenje 13. penzije ima smisla.

- Sad sam u penziji  pa očito želim više - kazala je.

- To bi mi omogućilo da dajem malo više svojim unucima - dodala je.

Još uvek se ne zna kako će se finansirati povećanje penzija koje bi stupilo na snagu 2026. godine. Švajcarci su u nedelju glasali i o postupnom podizanju starosti za penziju, sa 65 na 66 godina, no to je na biralištima odbačeno.

Izvor: Srbija Danas/Index/Agencije/M.A.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.