Izvor: B92, 30.Okt.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O amandmanima na rebalans budžeta

Beograd -- Skupština Srbije raspravlja o amanadmanima na rebalans budžeta za 2008, ali su se poslanici danas uglavnom javljali po Poslovniku. Sutra nastavak sednice.

Osim o rebalansu ovogodišnjeg budžeta, kojim je deficit uvećan s 40,9 na 45,8 milijardi dinara i na koji je podneto 84 amandmana, poslanici su se javljali po Poslovniku i govorili o malverzacijama u vezi sa gasom, povećanju cena u Srbiji, kao i o penzijama.

Poslanici opozicionih stranaka su u Skupštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije, obrazlažući amandmane na predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, tražili da se smanji deficit u državnoj kasi, kao i prekomerna javna potrošnja.

Radikali su podneli amandmane kojima bi se planirani deficit sa 45 smanjio na oko 15 milijardi dinara, jer se toliki iznos ne može pokriti iz realnih izvora.

Oni su upozorili da platni bilans iz godine u godinu raste, kao i deficit u spoljnotrgovisnkom poslovanju, kritikujući državu sto ništa ne čini da se to zaustavi.

Jorgovanka Tabaković iz poslaničkog kluba Naped Srbijo, je ocenila da se budzetski deficit od 45 milijardi dinara ne može pokriti jer nema zaliha od privatizacije, a ni novih stranih investicija. Njen nastup bivše stranacke kolege iz SRS propatile su lupanjem po klupama u znak protesta.

Posanik DSS-a Zoran Šami je rekao da je neverovatno što vlada nije prihvatila ni jedan od 84 amandmana koje su podnele gotovo sve poslaničke grupe, što pokazuje "beskrajnu osionost vlade".

Predstavnici Liberalno-demokratske partije ukazali su na malverzacije u vezu sa gasom i naveli da su zbog toga oštećeni interesi Srbije, kao i da su sredstva iz Nacionalnog investicionog plana, koja su bila namenjena za izgradnju skladišta gasa u Banatskom Dvoru, zloupotrebljena u druge svrhe.

Poslanik LDP Slobodan Maraš rekao je da ta stranka traži od vlade da se ukinu posrednici u trgovanju gasom između Srbije i Rusije.

Predstavnici LDP su zatražili da vlada smeni pomoćnika ministra rudarstva i energetike Milutina Prodanovića, sa obrazloženjem da je najodgovorniji za zloupotrebu sredstava za Banatski Dvor.

Poslanik LDP Zoran Ostojić zatražio je da vlada odgovori ko je od državljana Srbije suvlasnik u kompaniji Jugorozgas i naveo da je ta stranka saznala da ruska strana ne želi da uloži 500 miliona evra u modernizaciju srpske naftne industije, već da predlaže da se uzme kredit koji bi se garantovao imovinom Naftne industrije Srbije.

Predstavnici Srpske radikalne stranke (SRS) su ocenili da u Srbiji "divljaju cene" i pitali šta je vlada učinila da se to spreči.

Poslanik SRS Srboljub Živanović rekao je da su prostorije te partije u Vladimircima zapaljene, kao i deo opštinskog suda, i zatražio od Ministarstva unutrašnjih poslova da što pre pronađe vinovnivke tog vandalskog čina.

Predstavnici Demokratske stranke Srbije su izjavili da su penzioneri prevareni, jer penzije neće biti povećane sledeće godine u obećanom iznosu.

Inače, na predlog rebalansa budžeta podneto je 84 amandmana, od kojih vlada nijedan nije prihvatila. U odnosu na prvobitni ovogodišnji budžet, prihodi u izmenjenom budžetu biće veći za 10,5 milijardi dinara, ali će i rashodi biti povećani za 15,4 milijarde dinara. Oni su namenjeni za povećanje penzija i izgradnju putne infrastrukture.

Skupština je večeras u 20 časova završila rad, a nastavak sednice na kojoj će se raspravljati o amandmanima na predloženi rebalans ovogodišnjeg budžeta je sutra u 10 sati.

Sednica grupe za izradu poslovnika u ponedeljak

Šef radne grupe za izradu poslovnika o radu Skupštine Srbije Boško Ristić najavio je da će za ponedeljak zakazati konstitutivnu sednicu te grupe.

Ristić je naveo da pripreme za izradu novog poslovnika još nisu počele i da će u ponedeljak javnost biti obaveštena o metodologiji i intezitetu rada na izradi tog skupštinskog akta.

"Tek smo dobili odluku Administrativnog odbora o formiranju radne grupe i stručne službe koja će to pratiti", rekao je Ristić novinarima u parlamentu.

Prema ranijim izjavama predsednice parlamenta Slavice Đukić-Dejanović, poslovnik o radu i zakon o Skupštini bi trebalo da budu usvojeni do Nove godine, radi veće efikasnosti rada najviše zakonodavne institucije u Srbiji.

Konstituisano još pet skupštinskih odbora

U Skupštini Srbije konstituisano je još pet skupštinskih odbora.

Za predsednika Odbora za nauku i tehnološki razvoj jednoglasno je izabran Srboljub Živanović iz Srpske radikalne stranke, a za zamenika Pavel Marčok iz poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

Jovan Palalić iz Demokratske stranke Srbije izbaran je za predsednika Odbora za lokalnu samoupravu, a za njegov zamenika izbaran je Mihailo Purić iz poslaničke grupe Za evropsku Srbiju.

Na čelu Odbora za saobraćaj i veze biće Velimir Ilić iz Nove Srbije, a za zamenika predsednika tog skupštinskog tela izabran je Milovan Marković iz poslanicke grupe Za evropsku Srbiju.

Jovan Nešović iz G17 plus izabran je za predsednika Odbora za urbanizam i građevinarstvo, a za zamenika Bojan Mladenović iz SRS-a.

Za predsednika Odbora za međunacionalne odnose izabran je poslanik Socijalističke partije Srbije Miletić Mihajlović iz poslaničke grupe Socijalistička partija Srbije - Jedinstvena Srbija, a za zamenika predsednika Željko Tomić iz DSS-a.

Ostalo je još da se konstituiše Odbor za predstavke i predloge. Skupština Srbije ima 30 odbora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.